Miljonskadestånd för gängbråk

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer som suttit häktade i ett drygt halvår för grovt rån, grov misshandel och grov skadegörelse får nu sammanlagt 1,1 miljoner kronor i ersättning. De misstänktes vara delaktiga i ett stort bråk mellan två mc-gäng.

Efter ett beslut av justitiekanslern tilldelas de fyra männen 205 000 kronor vardera för att de suttit häktade en lång tid och varit misstänkta för mycket allvarlig brottslighet.

Storbråk vid mc-fest

I maj 2012 samlades medlemmar i mc-klubben Svineri i Smedby i Kalmartrakten för en fest. Ett stort antal personer, vissa med anknytning till mc-gänget Hells Angels i skåne, kom till platsen och bråk bröt ut. Klubbhuset vandaliserades och flera personer misshandlades.

Mc-bråk i Kalmar

Ett stort antal personer greps och tingsrätten i Kalmar dömde 15 av totalt 19 åtalade. Hovrätten ändrade tingsrättens dom och friade alla utom fyra personer.

Förlorad inkomst

Till följd av häktningen har några av de fyra som nu får ersättning kunnat visa på förlorad arbetsinkomst vilket innebär att en av dem får drygt 400 000 i skadestånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet