Kari Timothy Petersen (MP) vill se ett stödpaket på 17 miljoner kronor till Skånes folkshögskolor. Foto: Miljöpartiet/SVT

Miljöpartiet kräver krispaket till skånska folkhögskolor

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Region Skåne kräver ett stödpaket på 17 miljoner kronor åt länets folkhögskolor. Enligt partiet befinner sig många av dem i en svår ekonomisk knipa.

– På flera håll i Skåne tvingas folkhögskolor nu skära ner på utbildningar och säga upp personal. Vi vet att det går att plocka fram pengar till detta om man vill, säger Kami Timothy Petersen (MP), ledamot i regionala utvecklingsnämnden till SVT Nyheter.

Inför nämndens möte på torsdag föreslår Miljöpartiet därför ett extra tillskott åt folkhögskolorna i Region Skåne. Detta genom att en redan föreslagen satsning på två miljoner i utvecklingsmedel till folkhögskolor och komvux plussas på med ytterligare 15 miljoner, det vill säga totalt 17 miljoner kronor.

”Unik förmåga lyfta människor”

– Småpengarna från Skånealliansen bleknar när samma partier i regeringen drar ner finansieringen med tiotals miljoner. Dels vill vi att regionen tar ansvar och inflationssäkrar vår del i finansieringen av folkhögskolorna. Men framförallt vill vi växla upp viktig utbildning i en tuff konjunktur, samtidigt som välfärden skriker efter personal, menar Kami Timothy Petersen.

Enligt honom är folkhögskolornas kris särskilt allvarlig med tanke på den sviktande arbetsmarknaden.

– Folkhögskolorna har en unik  förmåga att lyfta människor. De erbjuder en chans för dem som inte nås av andra utbildningar, eller där andra utbildningsformer misslyckats, säger Petersen.

”Oseriöst utspel”

Regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke (M) kallar utspelet ”oseriöst”.

– Konstigt att lansera detta med ett dygns varsel till mötet. Och jag ser ingenting om hur det ska finansieras, säger Jähnke.

Enligt henne hänger folkhögskolornas försämrade ekonomi delvis samman med att de statliga extraanslagen under pandemin upphört.

– Jag förstår att de påverkas kraftigt i rådande konjunktur, men i någon mening handlar det om återgång till ett normalläge, säger Anna Jähnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.