Larissa Trelsya fick avbryta sina läkarstudier i sitt hemland på grund av kriget. Nu är drömmen att få läsa till sjuksköterska i Sverige. Foto: Petra Hultman

Provdeltagare: ”Min dröm är att bli sjuksköterska”

Publicerad

För andra gången denna vår har hoppfulla människor bänkat sig i stora salar runt om i Skåne för att skriva högskoleprovet.

– För mig innebär det att jag ska uppfylla min dröm om att bli sjuksköterska, säger Larissa Trelsya.

Drygt 3 5000 personer hade anmält sig till Lunds universitet för att skriva högskoleprovet under lördagen. I Eslöv kom 122 personer till Carl Engström-skolan för att försöka öka sina chanser att komma in på universitet eller högskola.

– Arbetslösheten har ju rakat i höjden och det är väl många som kanske känner sig tvingade att söka sig till studier, säger Roland Rydlund, ansvarig för högskoleprovet i Eslöv.

”Uppdämt behov”

På grund av coronapandemin är vårens prov uppdelat på två omgångar. Det första provet hölls den 13 mars.

– Det är ett uppdämt behov av att skriva i år eftersom förra vårens prov ställdes in och provet i höstas reserverades för de som aldrig skrivit tidigare, säger Jens Berglund, högskoleprovskoordinator på Lunds universitet.

I videon ovan kan du höra fler röster från Eslöv om högskoleprovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.