Thomas Jönsson, sportchef på FIFH, är med och arrangerar Malmö Open. Foto: SVT

”Mini-paralympics” i Malmö för 42:a året i rad

Publicerad

Det som 1977 började som en bordtennisturnerning för funktionsvarierade är idag en av världens absolut största parasportevenemang. Tusentals paraidrottare från hela världen samlas i stan för Malmö Open.

Malmö Open har arrangerats varje år sedan det startade och årets upplaga är den 42:a i rad. Fotboll, simning, bowling, kälkhockey och bordtennis är bara några av alla sporter där idrottsutövare från stora delar av världen vallfärdar till Malmö för möjligheten att tävla.

Evenemanget fyller flera ändamål. Först och främst får paraidrottarna möjlighet att tillgodose tävlingsbehovet. Dessutom blir Malmö Open ett tillfälle att möta andra med funktionsvariationer och knyta kontakter. Såväl olympiska guldmedaljörer som nybörjare ges tillfälle att utöva sina sporter.

Bidrar till normalisering

Kanske ännu viktigare; att drygt 2 000 personer med funktionsvariationer plötsligt dyker upp i Malmö passerar inte obemärkt. Exponeringen bidrar till normalisering och dessutom sätts stadens tillgänglighet på prov, menar Thomas Jönsson, sportchef på FIFH som arrangerar evenemanget.

– När vi började fanns till exempel inte denna hissen här i Baltiska hallen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.