Ministern vill inte kommentera gripandet

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera fallet med de två anställda på Migrationsverket i Malmö som misstänks ha sålt uppehållsrätter.

– Det pågår en polisutredning, jag vill se vad den leder till först.

När det gäller arbetstillstånd tycker han att Migrationsverkets arbete för att förebygga missbruk fungerar allt bättre.

Uppehållsrätter till salu

– Migrationsverket har infört skärpta kontroller av vissa branscher. Det arbetet har gett resultat och minskat missbruket. Antalet arbetstillstånd har blivit färre, för att oseriösa arbetsgivare inte längre söker tillstånd.

Billström påpekar att den som har fått arbetstillstånd kan lämna arbetsgivaren om man inte tycker att jobbet lever upp till det man blivit lovad. Man har då tre månader på sig att hitta ett nytt arbete, annars måste man lämna Sverige.

– Det tycker jag att vi talar för lite om. Man är inte livegen.

TT: Ser du att det finns en risk för att man inte larmar om missförhållanden för att man är rädd att man inte kommer att få stanna?

– Man får ju stanna om man hittar ett nytt jobb. Det är rimligt att det finns ett sådant krav, annars skulle man bara kunna söka arbetstillstånd och sen komma hit och inte jobba.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppehållsrätter till salu

Mer i ämnet