Det var många stora och små besökare som besökte ”Tjoffsans Tivoli” på söndagsförmiddagen. Foto: Firas Razak

Minitivoli för små gnagare till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen fick de allra minsta malmöborna en överraskning. Ett tivoli i miniatyr har rullat in till staden.

Under söndagen stod intresserade malmöbor och fotograferade av det senaste tillskottet till Malmös tidigare muskvarter.

Uppföljaren ”Tjoffsans Tivoli” är skapat av Anonymouse, samma anonyma avsändare som under hösten presenterade musrestaurangen ”Il Topolino” och den franska nötbutiken  ”Noix de Vie”. Kvarteret försvann under vintern och sedan dess har det hintats om uppföljare på skaparnas Instagramkonto.

Ett pariserhjul i gult för de åksugna mössen. Foto: Firas Razak

Tjoffsans Tivoli går att hitta på Solters plan vid Södra Förstadsgatan i Malmö och enligt skaparna är det öppet för besökare i alla åldrar. De anonyma skaparna kommenterar syftet med tivolit i ett mail till SVT Nyheter Skåne.

– Vi har under en lång tid förfasats överMalmös undermåliga nöjesinrättningar för våra små gnagarvänner. Och sedan Il Topolino och Noix de vie stängdes ned för renovering har vi sett att mössen marginaliserats till parker och tunnlar.

Vad har hänt med de gamla restaurangerna? Kommer de tillbaka?

– Det finns goda chanser.

Ni har fått mycket uppmärksamhet kring tidigare projekt. Hur känns det? Vad är tanken bakom?

– Ja det gick lite överstyr kan man väl nästan säga. Ingen skulle väl tro att det här skulle nå till Kina, Australien, Nigeria eller Brasilien! Men det är klart att det är smickrande och förhoppningsvis inspirerande för någon.

Vad händer i framtiden?

– Vi fortsätter med nästa installation så fort vi har smält det här. Så än blir ni inte av med oss!

Bakom ett elskåp går det att hitta stadens nya tivoli. Foto: Firas Razak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.