Minnen av legendariska TV-profiler

Uppdaterad
Publicerad

Efter 53 år som TV-producent är Bengt Roslund fortfarande aktiv.

1961 stegade en ung folkskollärare in på Malmö-TV. Han ville lära sig lite mer om sin hobby. Det började med skol-TV, högmässor och sångprogram. Men TV-chefen Gunnar Ollén ville till allmän förvåning att han skulle börja göra underhållning. Och så började en osannolik karriär på TV. Oftast bakom men ibland också framför kameran.

I femton år samarbetade han nära med Lasse Holmqvist, bland annat med programserien ”Här är ditt liv”. Trots Holmqvists rykte som både bestämd och egensinnig lyckades de nästan alltid hålla sams.

Han övertalade en mycket motvillig Nils Poppe att få spela in hans föreställningar på Fredriksdalsteatern, han tyglade Sten Broman i Kontrapuunkt och han lyckades få den dittills första TV-intervjun i världen med påven.

Men det som han upplever som kanske mest meningsfullt i hans karriär är barnprogramserien Skurt. I 18 år gjorde han två program i veckan med den lille egensinnige grodan.

Snart 85 år gammal är han fortfarande aktiv. Och har nu skrivit sina memoarer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.