Hoten mot Malmös socialsekreterare blir allt fler, säger huvudskyddsombudet Richard Frederiksen. Foto: Malmö stad och SVT

Minst ett hot i veckan mot socialsekreterare i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot myndigheterna ökar, visar en kartläggning som fackförbundet Vision har gjort. Tre av tio tjänstemän vill byta jobb och nu kräver facket nya lagar för att skydda hotade medarbetare.

– I Malmö händer det minst en gång i veckan att en socialsekreterare utsätts för hot eller ett annat obehagligt bemötande från en klient. Oftast i samband med ett negativt besked, men det kan verkligen handla om helt vardagliga ärenden, säger huvudskyddsombudet Richard Frederiksen på Vision.

Under sommaren utsattes socialkontoret på Hålsjögatan i Malmö för två brandattacker, och enligt Richard Frederiksen det tveklöst främsta exemplet på hur gränsen för att ta till våld och hot flyttats fram.

– Morgonen efter en sådan attack möts kanske ett hundratal medarbetare av synen av en utbränd bil och polispatruller på plats. Syftet är förstås att skapa en rädsla bland personalen: ”Ni bör vara rädda. Ni bör inte fortsätta med jobbet ni har valt”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.