Foto: Helena Bohm

Missbrukare ska behandlas mot hepatit C

Uppdaterad
Publicerad

Personer i aktivt drogmissbruk som lider av hepatit C har ofta stått utan vård för sjukdomen.

Men nu startas en unik studie på Sprutbytet i Malmö där 50 personer erbjuds behandling.

Som ung fick Krister Lindahl veta att han var smittad med hepatit C genom ett blodprov. Han hade delat sprutor med kompisar.

– Det är bara en onödig börda du går och bär på. Jag är glad att jag får chansen att bli av med skiten, säger han.

Krister Lindahl är den första patienten som får behandling i en stor studie som ska pågå på Sprutbytet i Malmö under fem år och med 50 deltagare. Actionne heter studien och leds av Anna Jerkeman som är överläkare på infektionsmottagningen SUS.

– Det är en medvetenhet som har växt fram. Ska vi få ett stopp på hepatit C-epidemin så måste vi rikta oss till dem som i största utsträckning har och sprider hepatit. Sprutbytet utgör en unik plattform där de här patienterna har en kontaktyta mot sjukvården, säger hon.

Studien unik i Sverige

Att som aktiv missbrukare få behandling har inte varit självklart. Patienterna är inte lätta att nå, läkemedlen har varit dyra och man har varit rädd att den här patientgruppen ska återsmittas.

– Det förväntar vi oss att det kan hända och vi inser att det är en risk. Man får ju göra det bästa man kan och sprutbytet är ju en viktig komponent för att få ner risken för återsmitta, att man har rena sprutor, säger Anna Jerkeman.

Nya effektiva läkemedel och diagnosverktyg har sänkt kostnaderna betydligt, kortat behandlingstiden, ökat läkningen och minskat biverkningarna. Obehandlad hepatit C kan leda till leverskador.

Medicin i två månader

Krister Lindahl har inga känningar av sin sjukdom, men kommer att få medicinera omkring åtta veckor varje dag.

Kommer du att klara av att ta tabletter varje dag?

– Jodå det är som att gå upp på morgonen ju, säger han.

Men blir det svårt så kan man få hjälp, åtminstone på vardagarna. Helgerna får man klara själv.

– Tanken är att man får med sig tabletter för en vecka i taget, men finns det patienter som hellre vill ha sina tabletter här och kan komma varje dag så är det också möjligt, säger Anna Jerkeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.