Martin Kåberg är läkare på St Görans sjukhus, här med sin patient Mattias som nekas de dyra läkemedel som finns mot hepatit C. Foto: Mattias Hult

Alla med hepatit C skulle kunna botas i Sverige – men priset är för högt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skulle kunna bota alla med leversjukdomen hepatit C, men frågan är om vi har råd? Just nu pågår förhandlingar mellan svenska myndigheter och läkemedelsbolag om hur mycket medicinerna får kosta för att de 40.000 svenskar som behöver ska kunna få dem.

– Det är så klart psykiskt påfrestande att veta att jag bär på en dödlig sjukdom. Det vore mycket bättre om jag fick hjälp så fort som möjligt innan skadan blir värre, säger Mattias. 

Han är en av runt 40.000 svenskar som har hepatit C, en allvarlig leversjukdom som kan leda till leversvikt, cancer och i värsta fall döden.

Sprutbytesklinik

På sprututbyteskliniken på St Görans sjukhus i Stockholm har han just undersökts och fått veta att hans lever ännu inte är så pass allvarligt skadad att han kan få behandling för sin sjukdom, något som hans läkare Martin Kåberg beklagar. 

– De som inte får behandling riskerar ju att få allvarliga leverskador, och att sprida sjukdomen vidare, säger han.

De nya läkemedel mot hepatit C som kom för några år sedan är mycket effektiva och botar över 95 procent av de som behandlas.

En kur kostar 300.000 kronor

En kur kostar idag i genomsnitt 300.000 kronor och därför får bara de med svårast leverskador behandling, enligt ett beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och rekommendationer från NT-rådet.

Runt 6.000 personer har hittills kunnat botas från sin hepatit C.

För att Sverige ska ha råd att ge medicinerna till alla som behöver dem får behandlingen maximalt kosta 100.000 kronor, enligt NT-rådet på Sveriges kommuner och landsting som tillsammans med TLV just nu förhandlar om priset med flera bolag som tillverkar medicinerna. Ingen part vill kommentera hur förhandlingarna går, men något slags resultat väntas i dagarna. 

Utsatt grupp i samhället

Att alla som behöver ännu inte får behandling kan ha att göra med att de som främst drabbas av sjukdomen injicerar droger och är en utsatt grupp i samhället, anser läkaren Martin Kåberg. 

– Så är det absolut. Det finns fördomar kring om den här gruppen klarar av att sköta en behandling, och argument om att risken är stor att  personer som injicerar droger kan smittas igen. 

– Det är förstås en utmaning för oss att ta tag i, men som man har lyckats med i andra länder. Jag har goda förhoppningar om att vi ska klara det i Sverige också. 

Inte rimlig jämförelse

Ett av läkemedelsföretagen som sitter med i förhandlingarna är Gilead. De skriver i ett mejl till SVT att de gör stora ansträngningar för att hitta en lösning och att det inte är rimligt att jämföra kostnaden för en engångsbehandling mot hepatit C med priset på läkemedel för kroniska sjukdomar som kräver kontinuerlig behandling. 

Priserna måste sjunka

Martin Kåberg säger att han har förståelse för att läkemedelsbolagen vill ha betalt för all forskning som ligger bakom medicinerna.

-Men som doktor värnar jag mina patienter och vill så klart kunna behandla alla som behöver. Och för att kunna göra det måste priserna sjunka, säger han.

Hans patient Mattias säger att det skulle betyda mycket för honom och många andra som har sjukdomen om alla får behandling.

-Det skulle vara billigare och bättre för alla. Det räddar ju liv. 

Fakta om Hepatit C

Hepatit C är en leversjukdom och orsakas av ett virus som framförallt sprids via blod. Det vanligaste sättet att smittas är genom att injicera droger med orena sprutor, men viruset kan också överföras vid tatuering och piercing med smutsiga nålar och via sexuella kontakter.Hepatit C-viruset orsakar en inflammation i levern och kan på sikt leda till skrumplever och levercancer och i värsta fall döden. Sedan 2014 finns mycket effektiva antivirala läkemedel mot sjukdomen som läker ut infektionen i över 90 procent av fallen.Mellan 35.000 och 45.000 personer har diagnostiserats med hepatit C i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar. Drygt 6.000 personer har behandlats med de nya läkemedlen.Källa: Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, TLV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.