Foto: SVT

Få koll på hur hepatitsmitta sprids och angriper levern

Uppdaterad
Publicerad

Enkelt förklarat är hepatit en infektionssjukdom i levern som orsakas av virus. Det gör att levern inte fungerar som den ska och i värsta fall kan infektionen bli livshotande. Se videon som förklarar vad som händer med levern vid en infektion och hur smitta sprids.

Hepatit är ett samlingsnamn för olika virus. Det finns fem kända hepatitvirus som gör levern sjuk på olika sätt. De vanligaste virusen är A, B, C och mer ovanliga är D och E.

Behandling

För den som blir smittad av hepatit A går sjukdomen vanligtvis över av sig själv. Även för den som drabbas av akut hepatit B går det också att bli helt frisk.

Men för vissa som får hepatit B finns sjukdomen kvar i kroppen hela livet. Då kallas det för kronisk hepatit B och kan leda till allvarliga hälsoproblem. Den som drabbas av hepatit C får oftast en kronisk infektion som kan vara livshotande. Sedan en tid tillbaka finns nya mediciner som kan bota hepatit C.

Vaccin

Även om virusen är sällsynta i Sverige är både hepatit A och hepatit B vanliga infektioner i hela världen. Enligt Folkhälsomyndigheten bär en av tolv människor globalt på kronisk hepatit B. För att slippa bli sjuk går det att vaccinera sig mot A- och B-virus. Men mot de övriga virusen finns ännu inte något vaccin.

Symptom på hepatit

Feber

Buksmärtor

Kräkningar

Liten aptit

Trötthet

Ledvärk

Mörkfärgad urin

Gulfärgad hud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.