Cherin Kamil, överläkare infektionskliniken Västmanlands sjukhus Foto: SVT

Kostsamma men lyckade Hepatit C-behandlingar

Uppdaterad
Publicerad

”Ett medicinskt genombrott”. Så pratar infektionsläkare om den nya behandlingen mot Hepatit C. I Västmanland har nu en stor grupp av de svårast sjuka behandlats. Men det har kostat.

– Det är fantastiskt för oss som jobbar med det här att kunna hjälpa patienter på det här sättet. Det är ett medicinskt genombrott, säger Cherin Kamil, överläkare på Västmanlands sjukhus i Västerås.

För två år sedan började landstinget Västmanland behandla Hepatit C-patienter med en ny metod.

Tidigare behandlingar var resultatmässigt mer osäkra, kunde ta många månader och ge så smärtsamma och kraftiga biverkningar att de kunde få avbrytas och heller inte fungerade på de allra svårast sjuka patienterna. Medan den nya behandlingen innebär tabletter under ett antal veckor medan patienten lever sitt liv som vanligt.

Foto: arkiv

Fungerat väl

Och hittills har de fungerat väl i Västmanland. Av drygt 150 patienter som behandlats är det endast i två fall som det inte fungerat. Hittills har heller ingen av dem som blivit friska från sin Hepatit C återsmittats.

– Många av våra patienter har ju genomgått den gamla behandlingen också men inte tillfrisknat. Och deras första kommentar är att de är förvånade över att själva behandlingen är så smärtfri. Sen är det naturligtvis en otrolig lättnad att få titulera sig frisk från smitta, säger Cherin Kamil.

En halv miljon per patient

Behandlingarna har dock kostat många miljoner. Initialt kostade läkemedlen för en patient drygt 1 miljon kronor. Sedan dess har kostnaden ungefär halverats och ligger idag på 300.000 till 500.000 kronor per patient. Det betalas ur landstingets centrala budget och en viss del betalas senare tillbaka av staten.

– Visst kostar det fortfarande mycket pengar, men det är en relativt låg kostnad eftersom det är en botande behandling. Förutom de självklara vinsterna för den enskilde patienten så är det kostnadsbesparande. Vi slipper ju till exempel de komplikationer som en hepatit C ger på sikt, säger Cherin Kamil.

Infektionskliniken på sjukhuset i Västerås Foto: SVT

Många lättade

Teamet av sjuksköterskor och läkare på infektionskliniken i Västerås, som möter alla Hepatit C-patienter i länet, berättar att många av dem som fått den nya behandlingen är lättade och väldigt tacksamma.

Den stora gruppen av svårast sjuka patienter har nu behandlats och man har börjat med grupper vars sjukdom ännu inte gått så långt.

Hoppas behandla fler

I framtiden hoppas överläkaren att alla drabbade ska kunna få behandling, även de som ännu inte utvecklat leverskada. Enligt de nationella riktlinjer som styr har de inte rätt till behandling idag.

– Vi följer förstås riktlinjerna och så får vi se om vi kan släppa på alla patienter, säger Cherin Kamil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.