Deltagare i den dagliga verksamheten Antennen. Foto: Privat

Missnöjda trots höjd ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om höjd habiliteringsersättning är nu fattat. Trots en dubblering är brukarna missnöjda.

Som SVT tidigare rapporterat ska funktionsstödsnämnden i Malmö höja habiliteringsersättningen från fyra till åtta kronor i timmen. Något brukarna inte var nöjda med, och gick ut i strejk för att få ersättningen höjd till 20 kronor. Nu är beslutet fattat: ersättningen kommer fortsättningsvis att ligga på åtta kronor.

– Vi har reagerat positivt på strejken. Det visar att de sätter ett värde på det de gör. Däremot var beslutet så gott som fattat redan när de gick ut i strejk, säger Nils Karlsson (MP), ordförande i funktionsstödsnämnden.

Den nya ersättningsnivån kommer att gälla resten av året.

– Därefter handlar det om hur det ekonomiska läget ser ut, men vi kommer inte att sänka ersättningen, säger Nils Karlsson.

– Med åtta kronor i timmen lägger vi oss dessutom i toppskiktet i Sverige, snittet i landet ligger på drygt sex kronor, fortsätter han.

Beslutet fattades i nämnden under onsdagen och allmänheten var välkommen på mötet.

”Vi hoppas att de höjer det snart igen”

En av de som var på mötet, och som också strejkat för en höjd ersättning, är Jonathan Persson, från den dagliga verksamheten Antennen:

– Jag blev missnöjd. Jag tycker inte att politikerna kunde svara på de frågor vi hade. Och jag tycker att åtta kronor är för lågt. Vi får hoppas att de höjer det igen snart, säger han.

Han säger att de kommer att fortsätta att ligga på politikerna och att de också hoppas kunna få igenom gratis busskort.

Habiliteringsersättningen är ingen lön utan en bonus om man deltar i dagliga verksamheten. Den huvudsakliga inkomsten, pensionen, kommer från försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.