Foto: Polisens försundersökning/SVT Grafik

Misstanken: Gävlebon mördade på uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige Gävlebon misstänks ha anlitats för att mörda den unga mannen på Rosengård. Enligt åklagaren ska mordet ha beställts som hämnd för ett mord som skedde i november 2016.

Den morddömde Gävlebon kom ner till Malmö ett par dagar innan mordet.

Han åkte ner tillsammans med en vän, även han från Gävle, som i sin tur har kopplingar till flera av Malmös grovt kriminella.

Bland annat genom att de har suttit på samma HVB-hem i norra Sverige.

Enligt åklagaren Lisa Åberg åkte Gävlebon ner för att utföra mordet på beställning.

– Han umgås med grovt kriminella i Malmö. Man kan tänka sig att han har blivit anlitad för att utföra ett mord, han har inte kommit till Malmö för att umgås med småkriminella precis, säger åklagaren.

Det är en förklaring som Malmö tingsrätt också tar för trolig i sin dom mot Gävlemannen. Däremot tycker rätten inte att det är styrkt att mordet ska ha beställt som hämnd för mordet 2016.

Men den misstanken motsätter sig Gävlebon helt. Enligt honom handlade hela Malmövistelsen om en affär gällande en pistol – en affär som aldrig blev av. 

Under rättegången har han aldrig svarat på vilka personer han umgåtts med i Malmö.

Misstänkt anstiftare fri – utreds fortfarande

Under utredningens gång har en man från Malmö, välkänd i kriminella kretsar, varit misstänkt för anstiftan till mordet. 

Men tingsrätten ville inte häkta honom.

– Det pågår fortfarande en förundersökning gällande det, säger Lisa Åberg.

DNA på mordvapen – här är bevisen

Det finns bevis som till slut fällde Gävlemannen för mord.

Flera vittnen har sagt att mördaren på mopeden inte bar handskar. Och på mordvapnet finns Gävlebons DNA. Förklaringen till det, enligt honom själv, är att han tittade på och vidrörde vapnet några timmar innan mordet.

Men att det inte var han som samma kväll mördade 23-åringen.

– Vi tycker inte att det är rimligt det han säger, att han skulle ha åkt från Gävle till Malmö bara för att titta på ett vapen som han dessutom inte vet något om. Dessutom har han avsatt DNA på ställen på vapnet för att göra det skjutklart, säger domaren Fredrik Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.