Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Misstänks ha lurat till sig nära nio miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

En mamma och hennes två söner åtalas vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott . Familjen misstänks ha ljugit om att sonen haft en grav utvecklingsstörning och därmed fått felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan till ett värde av 8.777.525 kronor.

Försäkringskassan har under en längre tid haft misstankar mot familjen. Av förundersökningsprotokollet framgår det att myndigheten fått flera anonyma anmälningar om att sonen spelat sjuk. Där finns också vittnesmål från poliser som sett mannen röra sig och tala obehindrat.

– Jag menar att de undanhållit information från sjukvården i Sverige, säger åklagare Lotten Paulsson.

Uppgav att sonen behövde blöjor

Ersättningen för sonen som nu är i 30-årsåldern, har betalats ut sedan 2006 . Familjen har uppgett att han har haft en svår utvecklingsstörning, att han inte lärt sig prata och att han befinner sig på en utvecklingsnivå motsvarande en ettårings. Sonen ska enligt uppgifterna varit mycket vårdkrävande, använt blöjor och behövt hjälp med både hygien och påklädning. Mamman och den yngre brodern har tjänstgjort som personlig assistent åt mannen.

– Familjen har haft kontakt med läkare i Sverige som ställt diagnos på brukaren, men alla träffar har skett med familjemedlemmar och vårdpersonalen har inte kunnat prata med honom ensam. Brukaren har aldrig själv sagt något. Han har betett sig på ett vis så att vårdpersonalen inte har kunnat tala med honom, säger Lotten Paulsson.

Agerade självständigt vid gripande

Den huvudmisstänkte sonen och hans mamma greps utomlands i september. Vid gripandet uppgav den lokala polisen att sonen förstått alla anvisningar och reagerat självständigt utan hjälp. Han ska även ha kommunicerat med sin mamma och klarat av att klä sig och gå själv. I oktober överlämnades de bägge till Sverige. Den yngre brodern greps i Sverige och sitter nu häktad tillsammans med övriga familjemedlemmar.

Familjen åtalas vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och bidragsbrott. Enligt åtalet ska sonen på detta sätt ha tilldelats 8.532.520 kronor i assistansersättning och 245.005 kronor i aktivitetsersättning sedan 2006. Åklagaren bedömer brottet som grovt, då brottsligheten har pågått under lång tid, skett systematiskt och avser ett större belopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.