Den 28-årige mannen misstänktes för beställningsmordet på Rosengård 2017 efter fynden i den krypterade telefonen som användes vid planeringen av mordet. Foto: Polisens förundersökning

Misstänks ha beställt två mord – har nu häktats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man har förts till svenskt häkte efter att länge ha varit misstänkt för att ha beställt två mord i Malmö. Mannen har varit internationellt efterlyst sedan slutet av 2018.

Den 28-årige mannen har länge varit internationellt efterlyst för anstiftan till mord. Det handlar dels om ett mord i februari 2018, dels om mordet på en ung man på Rosengård i mars året innan.

Men 28-åringen har hållit sig borta fram till det att han greps i Spanien innan jul förra året. 

Redan 2018 häktades han i sin utevaro misstänkt för att ha beställt mordet på en man i 30-årsåldern. Det mordet kopplas ihop med ett grovt penningtvättsbrott med manipulerade fakturor.

Mord på Rosengård

Men 28-åringen är också misstänkt beställare av det brutala mordet på Ramels väg 2017. Den mördade mannen ska under en tid ha känt sig hotad till livet, och sköts ner med både pistol och automatvapen inför flera vittnen på en innergård på Rosengård.

I det fallet har en person dömts för mordet till 18 års fängelse av Malmö tingsrätt. Avgörande bevisning var den krypterade telefon som polisen lyckades låsa upp. I de krypterade meddelandena kunde polisen läsa om mordplanerna och hur den dömda mördaren tog på sig att utföra mordet för 50 000 euro.

Där hittade polisen också information som gjorde att 28-åringen blev misstänkt för att ha beställt mordet.

På fredagen den 28 februari häktades mannen av Malmö tingsrätt, misstänkt för att ha beställd de två morden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.