Misstänkt för bluffakturor frikänd i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tingsrätt frikänner den åtalade mannen.

Det är inte ställt utom rimligt tvivel att mannen begått de brott han åtalats för, enligt rätten. Den 36-årige mannen var åtalad för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Bolaget Företagslansering AB misstänktes för att totalt ha skickat ut 9 500 bluffakturor och omsatte över 50 miljoner under 2011.

Bluffakturor

-  Det principiellt viktiga med domen är att tingsrätten konstaterar att bluffakturor är brottslig verksamhet, säger Elisabeth Thand Ringqvist vd för Företagarna i ett pressmeddelande.

Omfattande polisutredning

Mycket talar för att åklagaren kommer att överklaga domen till hovrätten.

-  Ur ett småföretagarperspektiv är domen en stor motgång. Vi hoppades på att den här rättegången skulle bli en milstolpe i kampen mot fakturabedrägerierna, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

I oktober 2011 granskade Sydnytt det skånska bolaget Företagslansering AB. Hundratals småföretagare i hela landet kände sig lurade av företaget som skickade fakturor för marknadsföring på internet. Tjänster som företagarna själva hävdar inte ville kännas vid.

Härvan blev upprinnelsen till en omfattande polisutredning. I maj dömde Helsingborgs tingsrätt en man till 18 månaders fängelse för bedrägeri medan två andra friades.

Men den 36-åring som åklagaren Tord Josefsson har pekats ut som härvans huvudman kunde polisen inte hitta. Först i augusti i år greps han sedan han självmant anmält sig hos polisen i Helsingborg.

Stort material

Vid åtalet presenterade Tord Josefsson  en diger lunta på sammanlagt 4.000 sidor material som ska visa att 36-åringen varit spindeln i nätet bakom verksamheten.

70 vittnen har förhörts under rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

36-åringen nekar till att ha haft en central roll i verksamheten. Han säger sig ha varit konsult åt företaget, inte organisatör av verksamheten som åklagaren hävdar.

Fakta

* Företagslansering Sverige AB med postadress Bjuv fakturerade företag, trots att inga avtal ingåtts. Omkring 450 anmälningar strömmade in.

* I en del fall skickades brev med kronofogdens eller Sveriges domstolars logotyp till de företag som krävdes på pengar.

* I förundersökningen gick polis och åklagare vidare med ett 20-tal fullbordade brott och lika många försök.

* I våras åtalades tre män för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. En man dömdes till 18 månaders fängelse, två friades.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffakturor

Mer i ämnet