Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Johan Fernvall anser att den misstänkte tonåringen istället ska invänta rättegång på exempelvis en SiS-instutition. Foto: TT/SVT

Emporiamordet: Misstänkt tonårings häktningstid kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojke som erkänt mordet på köpcentret Emporia har nu suttit häktad i över tio månader i väntan på rättegång. Nu riktas kritik från advokaten om att häktningstiden är för lång.

Förra sommaren sköts en 31-årig man till döds i köpcentret Emporia i Malmö. Rättegången drar i gång först i slutet av sommaren och den 16-årige pojke som erkänt mordet har nu suttit häktad i över tio månader. Den misstänktes advokat Johan Fernvall säger sig aldrig ha hört talas om att en så ung person suttit häktad så länge och är starkt kritisk.

– Det är inte bra. Jag tycker man skulle löst det här på annat sätt. En möjlighet som står till buds är placering på Sis-anstalt. Det är en miljö som är bättre anpassad för ungdomar än vad häktet är, säger 16-åringens advokat Johan Fernvall till SVT Nyheter Skåne.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Fler personer tillkommit

Skälet till den långa häktningstiden är att flera personer som misstänkts för medhjälp till mord har tillkommit under utredningens gång.

– Han har suttit häktad tio månader nu. Det påverkar honom jättemycket. Det blir värre ju längre tid som går, säger Johan Fernvall.

Begär omprövning

I fjol skärptes lagen om tidsgränser för häktningar, vilket innebär att en brottsmisstänkt som är över 18 år får vara häktad högst nio månader i väntan på åtal. En misstänkt person under 18 år får i sin tur sitta häktad i högst tre månader, om det inte föreligger synnerliga skäl. En häktad person under 18 år har även rätt till fyra timmar daglig mellanmänsklig kontakt.

– Det vi kan göra är att begära omprövning av häktesbeslutet var fjortonde dag men domstolen har hittills avslagit vår begäran. Nu på fredag begär vi omprövning igen, säger Johan Fernvall, advokat, och fortsätter:

– Vi för även en dialog med socialtjänsten i Göteborg om en plats på en Sis-institution och där finns en plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet