Bärgningsfartyget Susanne A på plats vid den sjunkande Karin Høj. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brittisk medborgare häktas efter fartygsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhållits misstänkt för fartygsolyckan på Östersjön utanför Ystad har häktats. Det stod klart under torsdagseftermiddagen. Mannen misstänks för bland annat grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död.

Mannen, en brittisk medborgare i 30-årsåldern, misstänks på sannolika skäl för grovt sjöfylleri i samband med olyckan. Han misstänks också för grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Även dessa misstankar är på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Han förnekar grovt sjöfylleri. Han erkänner för närvarande vårdslöshet i sjötrafik, men endast av normalgraden. Han förnekar också grovt vållande till annans död, säger mannens försvarare Fredrik Kjellin.

Under torsdagseftermiddagen häktades mannen.

– En av grunderna för häktningen är att vi bedömer att han på fri fot kan komma att påverka utredningen, säger åklagare Tomas Olvmyr.

Häktningsförhandlingen pausades

Häktningsförhandlingen pausades under en period efter att försvaret ifrågasatt om domstolen har behörighet att pröva frågan.

– Den här händelsen har ju inte inträffat på svenskt territorialvatten. Man kan se det på olika sätt, men vi ifrågasätter ifall en svensk domstol ska pröva detta, säger Fredrik Kjellin.

Åklagaren menar å andra sidan att mannen greps på svenskt territorialvatten utan att man tvingat honom dit, och att han därför ska dömas i Sverige.

– Åklagaren menar att han kom till Sverige frivilligt, och det håller vi inte med om, säger mannens försvarare Fredrik Kjellin.

Förhandlingen återupptogs efter att Malmö Tingsrätt beslutat att den är rätt instans för målet.

– Det är ett övervägande som domstolen gjorde och de kom fram till att de finns svensk jurisdiktion, säger åklagare Tomas Olvmyr.

Anhållen släpptes

Tidigare satt även en kroatisk man i 55-årsåldern anhållen, men han släpptes under onsdagsmorgonen. Misstankarna mot honom har försvagats, men kvarstår fortfarande.

Förutom de båda misstänkta har förhör även hållits med flera andra besättningsmedlemmar på det brittiska fartyget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartygsolyckan utanför Ystad – på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartygsolyckan utanför Ystad

Mer i ämnet