Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt föremål spärrade av polishus i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett område runt polishuset i Lund spärrades av under torsdagen efter att en kvinna larmat om ett misstänkt föremål under sin bil. Vid lunchtid hävdes samtliga avspärrningar och polisen kunde senare konstatera att det var ofarligt. En man har gripits för grovt olaga hot i samband med händelsen.

En undersökning pågick under förmiddagen av den bil som en kvinna kört till polishuset efter att ha upptäckt ett misstänkt föremål under bilen. Polisen tog först foton av föremålet och skickade upp för kontroll till nationella bombskyddet.

Vägen från Slöjdgatan och Byggmästaregatan till rondellen på Fjelievägen i Lund stängdes av under den tid som polis och bombskydd undersökte bilen.

Även Trollebergsvägen var helt avstängd, men alla avspärrningarna hävdes vid 12-tiden då nationella bombskyddet var klara på platsen. Polisen kunde inte bekräfta vad lådan bestod av men bombskyddet tog den med sig för fortsatt arbete och analys.

Foto: Jane Andersson/SVT

Person körde bil till polisen

Det var strax före 10 som polisen meddelade att bombskyddet var på väg till platsen för utredning då man via foto inte kunnat konstatera vad föremålet bestod av.

Polisen knackade i samband med detta även på i intilliggande trapphus och meddelade boende som en försiktighetsåtgärd under tiden föremålet skulle undersökas av bombskyddet.

– Det framkommer inga misstankar om att det kan vara något explosivt, men eftersom vi inte kan konstatera det ännu så väntar vi tills undersökning är gjord, sade Kim Hild på polisens ledningscentral.

– Det är ju inte önskvärt att man kör in till polisen med misstänkta föremål såhär dock.

Foto: Mikael Nilsson

Bombrobot undersökte bilen

Vid 11-tiden inledde en bombrobot en undersökning av den misstänkta bilen. Föremålet var i form av en mindre låda.

– Personbilen är parkerad mitt emot polishuset i Lund.  Föremålet är placerad under. Bombvagnen har rullat fram och kommer att sniffa om det finns något sprängmedel, efter den analysen kommer bombteknikerna att vidta olika åtgärder, sade Mikael Nilsson, SVTs frilansmedarbetare på plats.

– Antingen kan man skjuta sönder föremålet på plats, eller om man anser att det är mindre farligt så kan man gå fram till föremålet i en bombdräkt, lyfta bort föremålet och placera det i en explosionssäker vagn.

Vid 13-tiden meddelade polisen att en man gripits i samband med insatsen misstänkt för grovt olaga hot. Klockan 18 meddelade man att föremålet var ofarligt.

Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.