Innan polis och åklagare hann börja utreda den anmälda våldtäkten hann den misstänkte gärningsmannen lämna landet. Foto: TT

Misstänkt våldtäkt på Migrationsverkets boende

Publicerad

En kväll i november slog en kvinna larm om att hon hade blivit våldtagen på ett av Migrationsverkets boenden i Skåne. Den misstänkta mannen, som också sökte uppehållstillstånd, smet ut ur landet innan polis och åklagare hann utreda brottsmisstanken.

Under natten knackade kvinnan på hos vaktbolaget och berättade att hon har blivit våldtagen.

”Hon skriver på Google translate att hon har blivit våldtagen. Vi följer med henne upp till ett rum där hon pekar ut mannen”, skriver vaktbolaget i sin händelserapport.

Anhölls i sin frånvaro

I rapporten kan man läsa att det blev tumult när mannen konfronterades och polisen tillkallades.

Mannen är en 27-åring som sökte uppehållstillstånd i Sverige i september i år.

Tolv dagar efter händelsen på Migrationsverkets boende anhölls mannen i sin frånvaro. Men då hade han redan hunnit få avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Internationellt efterlyst

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne har mannen lämnat landet, men åklagare Fredrik Petersson vill inte kommentera den uppgiften.

– Vi vet inte exakt var han befinner sig. Jag kan inte uttala mig i detta. Nu vidtas åtgärder för att lokalisera honom, säger Fredrik Petersson, åklagare.

Den misstänkte 27-åringen är nu internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Det har gått ut en europeisk arresteringsorder.

Mannens försvare vill inte kommentera om han befinner sig i Sverige.

– Vi har haft kontakt med mannen genom ett förhör. På grund av sekretess kan jag inte kommentera om han befinner sig i Sverige, säger Elin Neu, mannens advokat.

Migrationsverket vill inte kommentera

Migrationsverkets presstjänst vill inte berätta om att den våldtäktsmisstänkte mannen har lämnat landet. Annica Dahlqvist, presskommunikatör, menar att uppgifterna omfattas av sekretess och inte kan lämnas ut.

Men generellt menar hon att en person som inte är frihetsberövad kan röra sig fritt som vem som helst.

”Om åklagare meddelar Migrationsverket att det finns hinder mot att personens utvisning verkställs väntar Migrationsverket med att arrangera resa. Men personen kan ju ändå välja att lämna landet på egen hand så länge personen inte är frihetsberövad”, skriver hon i ett mejl till SVT.

Enligt åklagare Fredrik Petersson ska Migrationsverket ha en kommunikation med polis och åklagare. Om en person är brottsmisstänkt så kan en planerad utresa från landet avbrytas.

Borde inte mannen annhållits tidigare?

– Jag kan inte kommentera det, säger Fredrik Petersson och hänvisar till att ärendet från början handlades av en annan åklagare som nu är på semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer