Bellevueskolan till vänster och Bäckagårdsskolan till höger. Foto: Mikael Nilsson

Misstänkta brandattentat mot skolor i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En brandfarligt föremål har kastats mot Bellevueskolan och en mindre brand har brutit ut på Bäckagårdsskolan i Malmö. Den senaste tiden har det varit flera skolbränder i Skåne.

22.15 larmades polisen till Bäckagårdsskolan i Malmö. Något brandfarligt kastades in genom en fönsterruta. Det blev rökutveckling, men branden kunde snabbt släckas.

Brandbomb kastades in

När räddningstjänsten befann sig på skolan larmades de till Bellevueskolan. Då hade det bara gått en halvtimme.

– En brandbomb kastades mot fasaden, en så kallad molotovcocktail. Det ligger krossat glas och tygbitar här, säger SVT:s utsände Mikael Nilsson.

Branden fick aldrig fäste, men en dörr sotskadades.

– Det fanns en viss spridningsrisk i båda skolbränderna, men båda lyckades släckas, säger Nils Norling, pressinformatör på polisen i Malmö.

Inget samband

Trots att båda bränderna skedde i närliggande tid ser polisen inget samband mellan dem.

– Vi behandlar dem just nu som två separata händelser. Det finns vissa observationer som gjorts på platserna och där ser vi inga likheter, säger Nils Norling.

Det finns i nuläget inga misstänkta personer för bränderna.

Flera skolbränder

Sedan i mars har det brunnit på minst 14 skolor i Skåne, de flesta i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.