Foto: Edina Hrustic/SVT

Lördagsöppna operationssalar ska korta Skånes köer

Uppdaterad
Publicerad

För att korta köerna till operationer i Skåne satsar regionen nu på ett mobilt operationsteam. Teamet tar emot patienter på lördagar och utgår ifrån ett skånskt sjukhus där det finns en ledig operationssal.

– Det finns många patienter som väntat alldeles för länge, utöver vårdgarantin många gånger. Nu ser vi till att jobba igen det med teamets hjälp, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnden Kryh.

Satsningen med mobila operationsteam har redan startat på Centralsjukhuset i Kristianstad. Teamet har till en början till största del bestått av personal som redan jobbar på sjukhuset. Två lördagar i rad har de utfört femton operationer, som patienterna väntat länge på.

– Det är i vårt fall patienter med ljumskbråck, med gallstensbekymmer eller patienter med hemorrojder, säger kirurgen Per Schedvins.

Enkla operationer som fått vänta

Operationerna som teamet utför är förhållandevis enkla, och innebär att patienterna kan gå hem samma dag efter operationen. På så sätt behövs inte fler vårdplatser. Hur många operationer som kan utföras beror på tillgången på team och tomma operationssalar.

– Förra lördagen när vi började hade vi bara en tom operationssal, nu senast hade vi två, säger Maria Nyman Stjärnskog.

Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnden Kryh Foto: Edina Hrustic/SVT

TV: Se hela inslaget om mobila operationsteamet här

Näst på tur står Helsingborg och då ska ett annat team ta över. Tanken är att samma upplägg sedan ska gå vidare till ett annat skånskt sjukhus. Det kan exempelvis handla om att utnyttja operationssalar som har stängt över sommaren.

– Vi ser ju att om vi kan öppna upp och jobba undan 170-250 patienter, så syns och märks det ju, säger Maria Nyman Stjärnskog.

”Inte helt bekymmersfritt”

Men det har dykt upp problem, och det är patienterna som inte alltid är så lätta att få tag på.

– Det har inte varit helt bekymmersfritt. Det här är patienter som inte är livshotande sjuka. Många har väntat länge, och vissa har tackat nej till och med för att de ska iväg på semester. Så det har varit lite jagande att få tag på patienter, säger Per Schedvins.

Kirurgen Per Schedvins välkomnar satsningen på mobila team, men vill hellre se en lösning på lång sikt. Foto: Edina Hrustic/SVT

Han välkomnar satsningen, men menar att det behövs en lösning på lång sikt.

– Det som är gjort hittills är inte någon jättevolym alls. Än så länge så är det här en droppe i havet. Det behövs långsiktiga hållbara lösningar som gäller året runt, alla dagar i veckan, säger Per Schedvins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.