Foto: Drago Prvulovic/TT

Moderaterna vill bredda E6 för att minska olyckorna

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Skåne med Moderaterna spetsen vill göra E6 mellan Vellinge och Helsingborg sexfilig för att minska olyckorna. Onödigt, tycker Vänsterpartiet, som vill lägga pengarna på fler trafikpoliser och digitala vägskyltar som ska hålla nere hastigheterna.

De politiska partierna i regionfullmäktige har börjat föra fram sina valfrågor inför hösten.

En viktig valfråga för Alliansen i Skåne är utbyggnaden av E6:an, där Moderaterna vill bygga ut E6 mellan Vellinge och Helsingborg till en sexfilig motorväg. I dag är den till allra största del fyrfilig.

”Påverkar hela samhället”

Under 2017 drabbades den vägsträckan av 292 bilolyckor, som förutom personskador bidrog till förseningar och kostnader, som Alliansen nu vill förebygga.

– Antalet olyckor påverkar inte bara den eller de som skadas och chockas vid varje tillfälle och de som spenderar allt för många timmar i bilkö, utan också samhällets resurser i form av polis som tillkallas, ambulanstransporter och kostnader för sjukvård, säger Pontus Lindberg (M) oppositionsråd i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Alliansen har tidigare understrukit behovet av att bygga ut Stambanan och E6:an för att klara framtidens trafikprognoser.

– Skånes järnvägar är i princip fulla, och läget på motorvägarna i västra Skåne blir värre för varje dag, sa Pontus Lindberg i ett uttalande då.

Vänsterpartiet kritiska

Vänsterpartiet vill se en annan lösning på den täta trafiken, där resurserna läggs på fler trafikpoliser och införa digitala vägskyltar som kan anpassa hastigheten efter trafikläget.

– När Moderaterna vill satsa mer på asfalt vill vi i Vänsterpartiet istället satsa på säkra, smarta vägar och en kollektivtrafik som går att lita på och som är tillgänglig för alla. Det är bättre för miljön och för alla skåningar, säger Sara Svensson gruppledare för Vänsterpartiet Skåne i ett pressmeddelande.

”Väldigt dyr satsning”

Miljöpartiets regionråd Anders Åkesson (MP) ger inte heller mycket för det moderata förslaget.

– Det här är en väldigt dyr satsning som bygger fast oss i ett sätt att resa som inte är vare sig klimatsmart eller hållbart, säger han.

E6 kan man göra säkrare på andra sätt som inte innebär utbyggnad, menar Anders Åkesson.

– Det kan handla om att bygga om påfarter och liknande. Men att bredda hela E6 är ett förslag som jag inte vill se förverkligas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.