Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekreationsavdelningen har varit stängd sedan februari på Hässleholms badhus. Det är bara en liten del av det som måste renoveras. Foto: Henrik Nordell

Mögel och sprickor i Hässleholms badhus: ”Inte fräscht”

Publicerad

Med sprickor i kaklet, rost, trasiga skåp och en avstängd bubbelpool har badgästerna i Hässleholm börjat tröttna. Det krävs akuta renoveringar för tiotals miljoner kronor, men enligt politikerna finns inte pengarna.

I februari stängdes rekreationsavdelningen i badhuset Qpoolen efter att plasten i ångbastun krackelerat och det samlats mögel i sprickorna. Reningen i bubbelpoolen har också slutat fungera.

Under en rundtur visar badhuschefen att det finns brister nästan överallt i anläggningen. Det är något som många badgäster har uppmärksammat.

Fogen i kakelplattorna har börjat att spricka. Foto: Henrik Nordell

”Behöver göras akut”

En av dem är behandlingspedagogen Pia Thuresson, som besöker Qpoolen två gånger i veckan med några av barnen från skolan där hon arbetar.

– Badtornet har inte varit i funktion och det är tråkigt för barnen som vill hoppa. Jag tycker att de borde satsa mer pengar på badhuset och restaurera det, för det kommer dra mer folk, säger hon.

-  Det behövs göras något akut. Vi har tappat jättemycket besökare, folk tycker inte att det känns bra att komma hit, säger Eva-Lotta Gustafsson, badhuschef.

Denna skylten är det första som badhusets gäster möter. Foto: Henriik Nordell

Svårt att hålla vattnet rent

En rapport från kommunen visar att det inom fem år måste genomföras renoveringar för närmare 60 miljoner kronor i Qpoolen. Bland annat måste ventilationen och reningsverket rustas upp. 

I dagsläget får högst 90 personer bada samtidigt, annars kan vattnet inte hållas rent.

– I helgen när det är tävling får vi se till att det inte är för många i bassängerna samtidigt, då får vi stoppa dem. Har det varit klädsim kan vi få stänga tillfälligt tills vi fått bättre kvalitet på vattnet igen, säger Eva-Lotta Gustafsson.

”Pengarna finns inte”

På listan med saker som måste åtgärdas har politikerna endast tagit beslut om en punkt. Det handlar om ångbastun och bubbelpoolen som ska renoveras för 1,2 miljoner kronor. När resten av badhuset ska rustas upp vet ingen i dag.

– Det måste fattas ett beslut om badhuset för att kunna renovera, men de pengarna finns inte i dagens läge, säger Torsten Nilsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Se fler bilder och hör åsikter från badhuset Qpoolen i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer