Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får Monica Nordell sjukvård i sitt hem i Tomelilla av läkaren Susanna Sjökvist. Foto: SVT

Monica slapp tillbringa påsken i en sjukhussäng – fick vård hemma

Publicerad

Samtidigt som sjukhusen sparar pengar så satsar Region Skåne på att fler äldre och sköra ska vårdas hemma. Just nu rullas en ny vårdreform ut med mobila team. Erfarenheterna från ett pilotprojekt var positiva, men det finns utmaningar.

Monica Nordell tar emot det mobila närsjukvårdsteamet i sitt hem i Tomelilla.

– Det betyder jättemycket annars hade jag kanske fått åka någonstans, men nu fick jag vara hemma hela påsken.

”Sy såret hemma om någon ramlar”

Teamet som består av sjuksköterskor, läkare och ibland kurator kan till exempel behandla olika infektioner, ge läkemedel vid hjärtsvikt samt ge blod.

– Sy ett sår om någon ramlar istället för att patienten ska behöva sitta och vänta på akuten i flera timmar, säger Susanna Sjökvist som är specialist i allmänmedicin.

”Vi kan göra skillnad”

Teamet i Ystad, som har sydöstra Skåne som upptagningsområde, startade i januari. Syftet är att äldre, sköra patienter ska kunna får vård hemma istället för på sjukhus eller på vårdcentral.

– Jag tror att vi kan göra en skillnad, säger Susanna Sjökvist.

Ska slippa sjukhusvård

Reformen håller på att rullas ut i hela Skåne och startade som ett pilotprojekt i Landskrona. Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet har utvärderat modellen i Landskrona efter ett år.

– Våra slutsatser är att det varit en lyckad samverkan mellan olika vårdaktörer i Landskrona. Det blir bättre och tryggare för patienten, säger Anna H Glenngård som är forskningsansvarig.

Man kan inte stänga vårdplatser eller ta bort vårdcentraler, men det blir ett bättre resursutnyttjande.

– Mer luft i systemet, säger hon.

Landskronateamet gjorde 2 000 besök i hemmen hos patienter under ett år och närmare 1 000 av dem var patientbesök som annars vårdcentralens läkare hade behövt göra.

Svårt hitta läkare till primärvården

Utmaningarna när reformen rullas ut är dels få läkare till teamen och att få hela vårdorganisationen, sjukhus, kommun, vårdcentral, ambulans att samarbeta och kommunicera.

– Och att hålla i så att organisationen får sätta sig, menar Anna H Glenngård.

Innan 2024 är slut ska mobila närsjukvårdsteam finnas i hela Skåne och utgå från Landskrona, Hässleholm, Ystad, Kristianstad, Ängelholm, Helsingborg, Trelleborg, Malmö, Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.