Den 28-årige mannen ville inte riskera livstids fängelse – drog tillbaka överklagande i sista stund. Foto: SVT/TT

Morddömd ville undvika livstids fängelse – drog tillbaka överklagan i sista stund

Publicerad

Den man som dömdes för det brutala mordet på en ung man på Rosengård 2017 dömdes av tingsrätten till 18 års fängelse. Han överklagade domen och ville bli frikänd. Men i sista stund ångrade han sig och drog tillbaka sitt överklagande.

– Jag tycker att man kan fråga sig hur rimligt det är att en tilltalad kan dra tillbaka sitt överklagande i sista stund, säger kammaråklagare Lisa Åberg.

Det var i mars 2017 som en ung man brutalt sköts ner vid en sopstation på Rosengård i Malmö, ett beställningsmord som planerats via krypterade meddelanden. 

I november dömdes tre personer för mordet: en 28-årig man dömdes till 18 års fängelse för mord. Ytterligare två dömdes för medhjälp till mordet och fick fyra respektive sju års fängelse.

Den morddömde 28-åringen överklagade till hovrätten och ville bli helt frikänd, alternativt få lägre straff. Hovrätten har under minst 20 dagar behandlat fallet i domstolen och idag väntades domen komma. Men så blev inte fallet.

”Ville inte riskera livstids fängelse”

Dagen innan domen skulle meddelas kom ett beslut om att målet avskrivs. Anledningen är att 28-åringen ångrat sig och dragit tillbaka sitt överklagande.

– Han satt kvar häktad med restriktioner och allt talade för att han skulle få en fällande dom. Under de förhållandena hade han att antingen acceptera den dom som fanns, eller riskera att bli fälld till livstids fängelse. Och då valde han att dra tillbaka sitt överklagande, säger försvarsadvokat Lars Kruse.

Därmed gäller tingsrättens dom på 18 års fängelse.

Varför drog han tillbaka överklagandet så sent, bara två dagar innan domen skulle meddelas?

– Tidpunkten som sådan är ingenting som spelar roll, man kan återkalla överklagande fem minuter innan domen ska meddelas. Han ville avvakta och se om det skulle komma ett annat häktningsbeslut. Blir man försatt på fri fot så blir det sannolikt en friande dom, säger Lars Kruse.

Stor kostnad för rättsväsendet

Reglerna ifrågasätts nu av kammaråklagare Lisa Åberg som menar att det handlar om stora kostnader för rättsväsendet.

– Hovrätten har hållit huvudförhandling i närmare 20 dagar och var säkert i princip klara med domen när överklagandena drogs tillbaka. Frågan är om det inte borde finnas en regel som satte en gräns för hur sent i ett hovrättsförfarande som ett överklagande kan dras tillbaka.

Även den man som fick sju års fängelse för medhjälp till mordet ångrade sig och drog tillbaka sitt överklagande. SVT Nyheter Skåne har sökt advokaten, men ännu inte fått svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.