Morddömd spårlöst försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

21-åringen som av hovrätten dömts för mordet på en lantbrukare i Kastberga är spårlöst försvunnen. Därför har han ännu inte börjat avtjäna sitt tioåriga fängelsestraff.

– Det kan låta konstigt, men inget fel är begånget, säger kommissarie JB Cederholm på länskriminalen till Sydnytt.

Eftersom mannen friades i tingsrätten var han på fri fot när målet avhandlades i hovrätten. Först när hovrätten meddelade sin dom 28 oktober togs ett beslut att häkta honom, i väntan på att han skulle börja avtjäna sitt straff.

Mordet i Kastberga 2008

– Vi sökte honom då på alla kända adresser men hittade honom aldrig, förklarar Cederholm.

Mannen är sedan dess efterlyst, nationellt såväl som internationellt, men än så länge håller han sig alltså undan rättvisan.

Det var den 16 maj 2008 som en 70-årig lantbrukare hittades bunden och död i sin bostad i Kastberga utanför Eslöv.

I tingsrätten stod två män, 21-åringen och hans 25-årige kusin, åtalade för dådet. Men ingen av dem fälldes för mord. Den äldre mannen friades helt, medan 21-åringen dömdes till tio månaders fängelse för en rad andra brott, bland annat försök till grov stöld från 70-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Kastberga 2008

Mer i ämnet