Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykare i Vramsån i Tollarp hittade den döda kvinnan den 3 december 2019. Se videon för bakgrunden till mordåtalet. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet på kvinnan i Tollarp – barndomsvännen ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

”Tack för hjälpen” – sa den åtalade mannen när den mördade kvinnans mamma gav honom skjuts hem kort efter att mordet ägt rum. Under fredagen startade rättegången mot mannen.

Kvinnan, som var i 20-års åldern, hittades död den 3 december 2019 i  Vramsån i Tollarp, elva dagar efter att hon försvunnit.

Samma dag som försvinnandet körde kvinnans mamma längs E 22:an i Tollarp. Mannen var drogpåverkad och hon såg honom vingla runt längs väggrenen. Och eftersom att hon kände igen mannen plockade hon upp honom i sin bil och gav honom skjuts hem. Vad mamman inte visste då var att hennes dotter redan mördats, och att mannen, som hon skjutsade hem, senare skulle åtalas för mordet.

Var barndomsvänner

Mannen och kvinnan kände varandra. De var barndomsvänner och enligt förundersökningen gick de i samma skola, bodde nära varandra och umgicks fortfarande. Kvinnan köpte ofta narkotika av mannen och har haft skulder till honom. Båda hade missbruksproblem och är tidigare dömda för ringa narkotikabrott.

– Min klient nekar till brott och han är oerhört ledsen för att hans vän inte finns längre. Målet saknar också stark teknisk bevisning, säger Melka Kjellberg, mannens advokat.

Enligt åtalet har mannen skurit och huggit kvinnan med ett skarpt föremål i hals, huvud, lår och rygg. Kvinnan dog sedan av yttre förblödning. Och mordet ska ha skett nära Vramsån i Tollarp vid middagstid den 22 november 2019. 

Vid Vramsån hittades en röd jacka, som tillhör den åtalade mannen. I fickan hittades en kniv, som enligt förundersökningen ska komma från den mördade kvinnans bostad. Enligt den rättsmedicinska undersökningen framgår det att en del av kvinnans skador kan ha orsakats med en sådan typ av kniv, som hittades i mannens jacka. Foto: Polisen

Åklagarens bevisning

– Jag vill inte gå in på något motiv. Men det finns bevisning som styrker mitt åtal och att den åtalade har mördat kvinnan, säger Kristina Amilon, åklagare.

Hon säger att den mördade kvinnan hade en skuld på 2 000 kronor till den åtalade mannen vid tidpunkten för mordet.

– Telefonpositionering, GPS från mobilen och vittnen visar att kvinnan och mannen tillbringade stora delar av natten mellan 21 och 22 november tillsammans. Det finns även bevis som pekar på att de varit med varandra förmiddagen den 22 november och att de sågs gå mot Vramsån, säger Kristina Amilon i rättsalen i Kristianstad.

Förhandlingarna i Kristianstad tingrätt kommer att pågå i fjorton dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer