Frivilliga från Fikk, Frivilliga Insatser vid kris och katastrof söker i ett område utanför Tollarp på måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta har hänt: Kvinna från Tollarp försvann – hittades död

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 november 2019 försvann en kvinna i 20-årsåldern från Tollarp spårlöst – elva dagar senare hittades hon död i Vramsån utanför Kristianstad. Här är allt som hänt hittills i fallet.

29 november 2019: Har varit borta i en vecka

För första gången rapporterar media om den kvinna som försvunnit i Tollarp i nordöstra Skåne. Kvinnan har då redan varit saknad i en vecka. Polisen tror att hon kan ha utsatts för människorov, men några aktiva sökinsatser pågår inte. Däremot vädjar polisen om tips från allmänheten.

– Vi kollar allt, men vi har inga livstecken efter den 22 november, berättade polisens presstalesperson Robert Loeffel.

1 december 2019: Flera fynd

På söndagen spärrar polisen av ett område i Tollarp i nordöstra Skåne efter att ha gjort flera fynd i sökandet av kvinnan. Fynden gjordes en dag tidigare av personer från allmänheten som slog larm till polisen. Avdelningen för grova brott i Kristianstad har tagit över utredningen och det står nu klart att polisen koncentrerar sökandet kring Vramsån. Förutom specialsökhundar är även en helikopter på plats.

– Fynden som gjorts hittades alldeles intill ån och därför vill man kolla vattnet lite närmare, förklarade John Sjöblom, inre befäl hos polisen i Kristianstad.

Under helgen har polisen också knackat dörr. Även omkring 50 personer från frivilligorganisationen Fikk deltar i sökarbetet.

2 december 2019: Polisens oro

Sökandet i det avspärrade området i skånska Tollarp fortsätter. Samtidigt blir polis, familj och allmänhet allt mer orolig.

– Jag kan säga att ju längre tiden går utan att vi hittar några livstecken desto mer bekymrade blir vi, berättade Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen.

Ärendet rubriceras fortfarande som människorov. Samtidigt vill polisen inte kommentera om det finns någon misstänkt gärningsperson.

Det har nu gått tio dagar sedan släktingar hade kontakt med kvinnan. Även släktingar är ute och söker efter henne.

3 december 2019: Kvinnan hittas död

Elva dagar efter att hon försvann spårlöst hittar polisen kvinnan död.

Kvinnans kropp hittas av dykare från sjöpolisen som sökt vid Vramsån under tisdagen.

– Våra sökhundar gjorde då markeringar intill vattnet. Vi kunde snabbt identifiera kroppen och kontakta närstående. Kroppen ska genomgå rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken, berättade Robert Loeffel.

Senare på tisdagskvällen gick polisen ut med uppgifterna om att man nu inleder en förundersökning om mord. Förundersökningen kring människorov fortsätter också.

En man, även han i 20-årsåldern, i anhålls i sin frånvaro.

4 december 2019

Mannen grips.

Rättsläkare gör ett preliminnärt utlåtande som resulterar i att misstankarna om frihetsberövande och mord kvarstår.

5 december 2019

Mannen häktas på sannolika skäl för mord. Tingsrätten bedömer att den misstänkte kan undanröja bevis eller på något annat sätt kan försvåra utredningen om han inte häktas.

9 december 2019

En röd jacka, som tillhör den misstänkte mannen, hittas vid Vramsån. I fickan hittas en kniv, som tros ha kommit från den mördade kvinnans hem.

19 februari 2020

Den mördade kvinnans mobiltelefon hittas av dykare i Vramsån. Det finns spår av kvinnans DNA på telefonen.

15 oktober 2020

Mannen åtalad för mord. Enligt åtalet ska mordet ha ägt rum samma dag som kvinnan försvann den 22 november 2019.

23 oktober 2020

Rättegången inleds i Kristianstad tingsrätt. Förhandlingarna förväntas pågå i fjorton dagar.

– Min klient nekar till brott och han är ledsen över att förlorat sin vän, säger Melka Kjellberg, mannens advokat.

28 december 2020

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat 20-åriga Emilia Lundberg lider inte av en allvarlig psykisk störning enligt det rättsmedicinska utlåtandet. Det innebär att han kan han dömas till fängelse om han anses vara skyldig, rapporterar P4 Kristianstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna död i Tollarp

Mer i ämnet