Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren yrkar på fyra års sluten ungdomsvård för den nu 16-åriga pojke som sköt ihjäl en man på köpcentret Emporia i Malmö i fjol. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Misstänkt för mordet på Emporia får stanna i häktet tills dom faller

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades rättegången mot den 16-årige pojke som åtalats för bland annat mord och mordförsök i samband med skjutningen på Emporia i Malmö förra året. Åklagaren yrkade i sin slutplädering på sluten ungdomsvård i fyra år.

Det var i augusti förra året som den nu 16-årige pojken kom till Malmö från Göteborg för att utföra ett mord på en gängkriminell man. Mannen sköts till döds inne på Emporia och samtidigt skadades en kvinna som råkade vara i närheten. Pojken har erkänt att det var han som sköt.

Rättegången avslutades under tisdagen och åklagare Michelle Stein menar att om det varit en vuxen person som skjutit hade straffet sannolikt blivit livstids fängelse. Nu yrkar hon istället på sluten ungdomsvård i fyra år, trots att praxis för motsvarande brott är tre år.

”Kraftfull reaktion”

Åklagaren tycker att rätten ofta tar för stor hänsyn till gärningspersonens ålder på bekostnad av hur grovt brottet är.

– Det medför att de utdömda straffen inte tillräckligt återspeglar brottslighetens allvar och inte innefattar en tillräckligt kraftfull reaktion. Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner, skriver hon i ett pressmeddelande.

Försvaret vill se ett lägre straff.

Fler utredningar pågår

Utöver yrkandet på straff ville hon också att 16-åringen hålls kvar i häkte.

– På ett SIS-boende är det inte möjligt att begränsa hans kontakter med omvärlden på det sätt jag anser nödvändigt, säger Michelle Stein.

Anledningen är bland annat att det fortfarande pågår brottsutredningar mot ett flertal personer som misstänks vara inblandade i skjutningen.

Stannar i häkte

Försvaret menade att längden på den slutna ungdomsvården bör bestämmas till drygt två år. Pojkens försvarare har också tidigare varit mycket kritisk mot att pojken suttit häktad så länge.

Tingsrätten gick på åklagarens linje. Pojken ska stanna i häkte fram till dom meddelas 1 september.

Få en sammanfattning av vad som hänt i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.