Musikskatt funnen på loppis

Uppdaterad
Publicerad

Den Baltiska Utställningen 1914 inleddes med en hyllningsmusik, Baltiska Hav, komponerad av Hugo Alfvén. Men sen föll den i glömska och först nu 100 år senare kommer den att spelas för andra gången.

Dirigenten Daniel Hansson är som många andra som gillar att besöka loppmarknader. När han strövade omkring på den så kallade Sopstationen vid Malmö Central så var han faktiskt på jakt efter en pälsmössa.

-Jag brukar vanligtvis titta efter musiknoter och annat men det finns ju en anledning till att de finns på loppis så det är sällan man hittar något.

Men just denna dag föll hans ögon på en musikalisk broschyr i en låst glasmonter som väckte hans nyfikenhet. Personalen öppnade glasskåpet och han kunde läsa en unik text.

-En kantat strömmade förbi som ingen nu levande människa hört framföras.

”Allt verkade ha gått upp i rök”

Kantaten spelades en gång för kungar och nobilitet och föll därefter i glömska i 100 år.

Och med jubileet för Baltiska Utställningen 1914 i tankarna började Daniel Hansson jakten efter musiken till denna text.

– Inledningsvis gick det dåligt. Allt verkade ha gått upp i rök och inget fanns där det borde finnas.

Orsaken skulle kunna sökas i att mästerkompositören Hugo Alfvén personligen skulle leda den stora musikaliska församlingen men han var i tidsnöd och fick de slutliga noterna på tågperrongen i Uppsala .

-Så när han kom på plats i Malmö så hade han en packe noter under armen som han genast delade ut till musikerna.

Saknar pälsmössan

Men alla dessa musikaliska handlingar försvann med vinden.

Med pengar från Alfvénfonden och expertkunskap från Sveriges Radio lyckades han ändå få ett underlag för att återskapa verket.

Och nu när verket i morgon är färdigt att framföras för första gången på 100 år så saknar han, när vi möts på loppmarknaden, bara en sak:

-Jag bara tänker på pälsmössan, säger han och skrattar högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Baltiska utställningen

Mer i ämnet