Muslimska församlingen i Malmö utsattes för stenkastning Foto: SVT

Muslimsk församling utsatt för stenkastning

Uppdaterad
Publicerad
Muslimska församlingen i Malmö blev under tidig eftermiddag på tisdagen utsatt för stenkastning.

Tre stora fönsterrutor förstördes på Muslimska församlingen i Malmös lokaler på Sallerupsvägen i Malmö sedan någon kastat sten mot byggnaden. Skadegörelsen upptäcktes strax efter lunch på tisdagen.

Enligt polisen finns det indikationer på att händelsen har att göra med att lokalen tillhörde just Muslimska församlingen i Malmö. Brottet utreds därför nu av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

– Det kan ha att göra med att det är en moské, säger Kristofer Napiorkowski som är inre befäl på polisen i Malmö.

Liknande händelser har skett tidigare

Det är inte första gången som Muslimska församlingen i Malmös lokaler utsätts för attack. Tidigare fall av skadegörelse har bland annat lett till att styrelsen för församlingen har installerat säkerhetsglas istället för vanligt glas i lokalens fönster. Församlingens kanslist Ramadan Rakip säger att han märker en ökad oro hos församlingens medlemmar.

– Vi har haft medlemmar som har kommit och sagt att de är rädda för att komma till moskén, säger Ramadan Rakip.

Församlingen har runt 1 700 registrerade medlemmar men Ramadan Rakip har under den senaste tiden sett en nedgång i betalda medlemsavgifter, något som han tror kan komma att försvåra församlingens verksamhet.

– I år har inbetalningarna minskat med ungefär 25 procent, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer