Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi är mycket kritisk mot det propalestinska inlägget. Foto: Anders Wiklund/TT/Arkiv

Muslimskt-judiskt samarbete i Malmö pausas efter inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet Amanah mellan Islamakademin i Malmö och stadens judiska församling har pausats efter ett propalestinskt Facebookinlägg från Islamakademin, säger Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi till Dagens Nyheter.

Islamakademin skriver i inlägget från i lördags, publicerat samma dag som Hamas genomförde sin attack, att ”Palestina varit under ockupation” sedan 1948 (när staten Israel utropades, red anm). Akademin skriver vidare att etnisk rensning och apartheid har pågått mot den palestinska befolkningen i årtionden.

Omdiskuterat inlägg

”Oräkneligt många gånger har islams heligheter skändats. Som muslimer står vi med våra förtryckta bröder och systrar i deras rätt till kamp mot dessa orättvisor och för frihet, rättvisa och fred”, skriver Islamakademin.

Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi, som tidigare var ordförande för Judiska centralrådet, är mycket kritisk mot inlägget.

– Den är ett sätt att visa att man stödjer den andra sidan, även förövarna. Annars lägger man inte upp det just den dagen, när Hamas gör det här, säger hon till DN.

Islamakademins representant, Salahuddin Barakat, vill själv inte kommentera inlägget som publicerades.

Uppdaterades senare

Islamakademin uppdaterade senare inlägget med en formulering om att den beklagar ”alla oskyldiga som drabbats av våldet oavsett vilka de är” och påpekade även att det inte står något om Hamas i inlägget från i lördags, skriver tidningen.

Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi säger att samarbetet har pausats. När SVT ställde samma fråga till Salahuddin Barakat svarade han:

– Det här är inte nedlagt än utan vi för samtal för att se hur vi kan gå framåt i dessa svåra frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.