Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Flemming Jensen är odlingschef på Kiviks Musteri. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Musten har inte gått ur äppelodlarna på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen äppelmarknad med tusentals besökare i Kivik i år. Det blev någonting annat istället.

– Det var inte självklart men vi bestämde oss för att göra det bästa av situationen och hålla oss utomhus, säger Sandra Hansson, som säljer äpplen och päron utanför Äppelrikets lokaler i Kivik.

Den sista helgen i september strömmar ”ett normalår” besökare till Kivik för att vara med på den stora äppelmarknaden. I år sätter pandemin stopp för den. Istället sker försäljning av äpplen utomhus hos odlarna själva.

– Det här är bättre än ingenting alls, säger Peter Hemvik som rest till Kivik med sin fru bland annat för att köpa äpplen. De kände till att den stora marknaden, där ett nytt konstverk med äpplen presenteras varje år, inte skulle bli av men ville ändå göra en tur till Österlen.

– Det är jätteroligt att se och smaka alla äppelsorter. En höjdpunkt tycker jag, säger Catharina Elander Hemvik.

Handsprit och plasthandskar ingår

Äppelriket Österlen, som ägs av fruktodlare i bland annat Kivik, har ”bullat” upp med åtta äppel- och två päronsorter som kunderna får provsmaka. Handsprit och plasthandskar ingår.

– Vi vet att här är mycket folk uppifrån som kommer hit och vi ville serva dem så vi håller oss utomhus och gör så gott vi kan, säger Sandra Hansson, som är är en av gårdsförsäljarna.

Tufft start i våras

Skörden av äpplen och päron har precis kommit igång på Österlen.

-  Det blir ingen jätteskörd i år men en hygglig kvalité på äpplena, säger Henrik Stridh, som är fruktodlare och vd för Äppelriket Österlen.

Han konstaterar att frosten i våras såg ut att ställa till det för fruktodlarna.

– Jag har hållit på med fruktodling i tjugo år men jag har inte sett att det har varit frost så länge i maj. Men det var varmt i augusti och utvecklingen är bra så det är bra sötma och arom i äpplena, konstaterar han.  

I Sverige äter vi drygt tusen ton äpplen varje år. 25 procent av dessa är svenska, resten kommer från utlandet. De svenska äpplen som konsumeras är i huvudsak skånska. Hela 90 procent av samtliga äpplen som skördas kommer från Skåne och merparten, 65 procent kommer från Äppelriket Österlen, som är en ekonomisk förening ägd av drygt 90 fruktodlare i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland.

Källa: Äppelriket Österlen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer