Trots de allt större beslagen är tillgången på narkotika väldigt god i Sverige. Foto: Claudio Bresciani / TT

Narkotikabeslag ger liten effekt på gatan

Publicerad

Tullverket och polisen har flera år i rad gjort rekordbeslag av narkotika. Men beslagen har oftast liten påverkan på drogmarknaden och bruket, enligt polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Trots de allt större beslagen är tillgången på narkotika väldigt god i Sverige, enligt Stewe Alm, strategisk analytiker på Nationella operativa avdelningen.

Enligt honom har ett enskilt beslag av droger oftast liten betydelse för narkotikamarknaden.

-Beroende på typen av preparat och storlek har det varierande betydelse. Om man exempelvis tar en kurir blir det bara som ett nålstick för en större narkotikaorganisation, säger Stewe Alm.

Men när större knarknätverk avslöjas kan det däremot uppstå tillfällig brist på narkotika men för att få ned narkotikakriminaliteten i Sverige är det efterfrågan på droger som behöver minska, säger Stewe Alm.

Flytta fokus

Men hur efterfrågan på droger ska dämpas är debatterat. Enligt Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, handlar den svenska politiken mycket om polisinsatser för att minska efterfrågan.

-Om vi tittar på hur utvecklingen har sett ut med sjunkande priser, ökad tillgång, ökad dödlighet och ökat bruk, så talar det mesta för att den politiken inte haft några större framsteg, säger han.

I stället bör fokus flyttas till sociala och medicinska insatser, enligt Björn Johnson.

-När det gäller efterfrågan kan det handla om förebyggande insatser som att förhindra att ungdomar börjar med narkotika, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.