Narkotikaliga misstänks ha smugglat in 190 kilo epilepsimedicin

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i Malmö misstänks ha varit del i ett internationellt kriminellt nätverk som smugglat in och sålt drogen pregabalin – ett narkotikaklassat läkemedel som används bland annat som epilepsimedicin – till ett värde uppemot 19 miljoner.
– Det handlar om väldigt stora mängder. Det här är det första åtalet i den storleksordningen, säger Stefan Gradler, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

På måndagen väcks åtal mot fyra män som misstänks ha smugglat in och sålt stora mängder pregabalin, även känt under varumärket Lyrica, i södra Sverige. Tre av männen ska ha smugglat in drogen från Kina via flygfrakten till Sturup, Kastrup och Arlanda.

De misstänkta männen, som är mellan 22 och 30 år gamla, ska ha packat om pulvret till kapslar i en lägenhet i centrala Malmö och sedan sålt det vidare via postförsändelser till olika kunder. Enligt Tullverket har import, paketering och försäljning arrangerats likt ett företag, det vill säga månadslöner har utbetalats och arbetsinstruktioner har getts via en arbetsdator som kunde fjärrstyras. Uppdragsgivaren som har haft sin bas utomlands, har styrt organisationen via en krypterad chatt app.

– Det är ett antagande att det har skett via nätet. Vi har inte tillräckligt starkt kunnat koppla dem till någon specifik sajt, säger Stefan Gradler, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

”Handlar om väldigt stora mängder”

Männen misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det finns mycket mycket pengar i det här, säger Stefan Gradler.

Åtalet omfattar 190 kg pregabalin som männen misstänks ha hanterat mellan oktober 2018 och mars i år.

– Det handlar om väldigt stora mängder. Det här är det första åtalet i den storleksordningen som jag känner till, säger Stefan Gradler.

De misstänkta förnekar brott.

Pregabalin används som medicin mot epilepsi och ångest

Pregabalin används främst mot epilepsi, neuropatisk smärta och mot ångestsyndrom. Men det kan också ge en känsla av eufori och används som lugnande medel.

Enligt Läkemedelsvärlden rapporterade Rättsmedicinalverket år 2017 fyra dödsfall på grund av förgiftning med pregabalin och ytterligare 67 dödsfall där pregabalin hade bidragit.

Ämnet narkotikaklassades 2018. Anledningen var att man, enligt Läkemedelsverket, hade sett en växande svart marknad för pregabalin och att missbruksanvändningen hade ökat.

”Vi har haft ögonen på det här under lång tid”

Den växande svarta marknaden har märkts inte minst på tullen i Syd. Där har man sett hur stora partier pulver smugglas in till Sverige från framförallt Kina, där olika grupperingar sedan själva paketerar om det till kapslar.

– Det säljs sen vidare, företrädesvis via internet. Och det är ju inga registrerade apotek som bedriver den verksamheten, säger Martin Petersson, operativ chef på Tullverket Syd.

Redan innan läkemedlet blev klassat som narkotika hade Tullverket i Skåne koll på medlet och vilka grupperingar som hanterade det.

– Vi har lyckats slå ut ett par grupperingar som ligger under förundersökning nu, säger Martin Petersson på Tullverket.

Rättegången inleds i Malmö tingsrätt den 5 december. De åtalade männen nekar till brott.

SVT Nyheter Skåne kommer under måndagen att rapportera om åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer