Snöröjning i Svarte utanför Ystad. Foto: SVT/Andreas Hillergren

Snökaoset: 40 extra plogbilar i drift

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret som har drabbat framförallt sydöstra Skåne har fått Trafikverket att sätta in extra plogbilar. Men så fort det är plogat, fylls vägarna av snö igen.

Vid normalt vinterväder har Trafikverket som policy att motorvägar i Skåne ska plogas inom två timmar och de minsta vägarna inom sex timmar. Hur vägarna prioriteras framgår på Trafikverkets hemsida. Men de senaste dagarnas snöfall kräver helt andra resurser.

– Vid den här typen av extremväder kör plogbilarna kontinuerligt, för så fort de har plogat snöar vägarna igen på nytt, säger Dennis Josefsson, kommunikatör på Trafikverket.

Enligt uppgift till SVT Nyheter Skåne upplever många att plogbilarna dröjer, men under natten mellan onsdag och torsdag har Trafikverket satt in betydligt fler plogbilar än normalt.

– På Söderslätt har vi satt in närmare 40 extra maskiner. Likaså på Österlen, säger Dennis Josefsson.

Och enligt Dennis Josefsson har är tillgången på plogbilar i Skåne god.

– Det är ingen brist på entreprenörer som kan ge sig ut och ploga vägarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.