Foto: Erik Mårtensson/TT

Fas 4 smygöppnade – flera hundra tider snabbt uppbokade

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne hade på fredagsmorgonen information om att vaccineringen av Fas 4 skulle smygstarta nästa vecka och att tidsbokningen skulle dra igång på måndag. Men på vaccinationsstället Vaccina i Lund ligger tiderna redan ute på hemsidan. Där är det fritt fram att boka för alla mellan 50 och 59 år utan Bank-ID. Något som kom som en överraskning för Region Skåne.

De cirka 400 tider som fanns bokningsbara på fredagsmorgonen hos Vaccina i Lund var slut under tidig förmiddag. Vid niotiden fanns ett sjuttiotal tider per dag under torsdag till söndag nästa vecka men de tog alltså  slut efter bara någon timme. Vid lunchtid fanns inga tillgängliga tider hos företaget kvar.

För Region Skåne kom beskedet om att tider släppts redan under fredagen som en överraskning.

– Region Skåne har gått ut till leverantörerna om vikten av att alla öppnar samtidigt så att det blir tydligt och enkelt för skåningarna, det ska vara måndag klockan 9, skriver Maria Wogensen, pressekreterare vid Region Skåne i ett mejl.

Enligt regionen kommer det att framgå tydligt på 1177.se när varje åldersgrupp kan boka tider för att vaccinera sig. 50-59-åringar kan börja boka tider på måndag för att vaccineras på onsdag den 19 maj.

Vaccina: ”Det var ett misstag”

Vi söker Region Skåne och Vaccina för att få svar på varför tidpunkten för när det är möjligt att boka vaccinering ändrats. Vaccinas projektsamordnare i Skåne, Kristin Juneberg svarar under eftermiddagen att det var ett misstag från deras sida.

– Det är så klart tråkigt när tanken var att alla skulle öppna samtidigt. Det var inget vi gjort medvetet. Vi har missat informationen helt enkelt, säger hon. Resten av Vaccinas tider kommer att släppas samtidigt med de andra leverantörerna på måndag. Hon förtydligar att det endast är de födda 1971 och tidigare som kunnat boka tider.

– Det är ju så att de som bokat är i det åldersspannet, 1971, och äldre.

Det kommer att landa ett vykort hos alla skåningar mellan 18-59 år, men man behöver inte invänta detta för att boka sin vaccinationstid utan det går att från och med måndag den 17 maj gå in på 1177 och boka tider.

Vaccineringen mot covid-19 i den sista fasen börjar vecka 20 på sex olika platser i Skåne.

Kry, Stortorget 3, Malmö

Svea Vaccin, Västra Storgatan 69, Kristianstad

Vaccina, Scheelevägen 27, Lund

Macc People, Stjernsvärds allé 54, byggnad 51, Ängelholm

Macc People, Företagsvägen 29, hus 9, Arlöv

Doktor.se, Storgatan 19-23, Klippan

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur man bokar tid kommer att finnas på 1177.se . Man kommer kunna boka tid på vilken ort man vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer