Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nästa vecka ska alla över 65 fått en spruta Foto: TT

Nästa vecka ska alla över 65 fått en spruta

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har som absolut mål att alla som är över 65 år ska ha fått sin första spruta nästa vecka. Det hoppas man nå bland annat genom att vänta fler veckor med att ge spruta två till dem som redan blivit vaccinerade.

Just nu är det runt var femte skåning som fått i alla fall en spruta mot covid-19. Högst är andelen bland dem som är 90 år och över. Där är runt 95 procent vaccinerade. Bland 70-79-åringarna ligger siffran på nästan 60 procent.

Nästa vecka hoppas alltså regionen att alla över 65 ska ha fått sin första spruta och då går också informationsbreven ut till alla 60-64 år.

– Nästa vecka återupptar vi också vaccineringen av LSS-personal och annan vårdnära personal, sa Maria Landgren som är vaccinsamordnare i Region Skåne.

Dags för riskgrupper

En annan grupp som står på tur är personer mellan 18 och 59 år som är i någon riskgrupp.

– Där håller vi just nu på att titta på vilka det är och hur de ska nås, sa Maria Landgren.

– De kommer att kontaktas av sin behandlande läkare, vårdcentralen eller sjukhuset. Vi kommer att gå efter den listning av grupper som Folkhälsomyndigheten gör och även här kommer vi att prioritera efter ålder.

Vaccinläget för att regionen kommer att vaccinera i flera faser samtidigt. Samtidigt som 65+ ska få sin andra spruta så kommer vaccinationen av den breda allmänheten – alltså alla mellan 18 och 59 – att dra igång i juni.

– Här finns en liten osäkerhet eftersom vi fortfarande inte vet hur det blir med Janssens vaccindoser, sa Maria Landgren.

Hon tillägger att de som är äldst i gruppen kommer att erbjudas vaccin först. De mellan 50 och 59 år.

– Det var den som vi planerade att använda då. Men samtidigt ser det ut som om vi ska få mer från Pfizer så det behöver inte påverka.

Kan inte välja

Folkhälsomyndigheten har beslutat att Astra Zenecas vaccin bara ska ges till personer över 65 år. Många äldre känner en oro och vill välja en annan sort.

– Det går inte att välja. Vi har ett allvarligt läge och en begränsad tillgång till vaccin. Det är viktigt att vi verkligen vaccinerar. Astra Zenecas vaccin har getts i 20 miljoner doser runt om i Europa och är ett säkert vaccin, sa Maria Landgren.

– Med tanke på hur leveranserna ser ut så kan vårdcentralerna säga vad de tror att det blir för vaccin när man bokar, men det är inget löfte. Vi har full respekt för att det finns en tvekan och vare sig det gäller läkemedel eller vaccin så är det frivilligt att ta ta det. Vi kan bara vädja att den som inte vill ha sin spruta avbokar sin tid så att vi inte står med oanvända doser.

Försvarade icke-skåningar

En del har också uttryckt ilska för att personer från andra håll kommer till Skåne och blir vaccinerade här. Men regiondirektör Alf Jönsson försvarade möjligheten och menade att det viktigaste är att man vaccinerar.

– Regionerna har ett gemensamt ansvar för att vi vaccinerar. Om en skåning befinner sig i sommarstugan i Småland och får sin spruta där, ja då får vi väl lösa det. Det finns säkert skåningr som vaccineras på andra ställen.Jag har aldrig förstått den diskussionen, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer