Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kronetorps Mölla stod klar 1841. Trots att den inte har varit i bruk sedan 1960-talet, är den fullt funktionell än i dag. Foto: Renato Rakonic/SVT

Här maler Skånes största mölla – 200 år gammal: ”Väldigt unik”

Uppdaterad
Publicerad

Den första söndagen i juli är möllornas dag i Skåne. Då öppnas dörrarna till de möllor som finns kvar runt om i landskapet för att påminna allmänheten om hur det var förr. En av dem är Kronetorps mölla i Burlöv.

– Folk som aldrig har varit här blir imponerade av storleken och att det var såhär en gång i tiden, säger Evert Lindén, ordförande i Burlövs Mölleförening.

Skånes största vinddrivna mölla ligger mellan Malmö och Arlöv och många har säkerligen sett den körandes förbi på Autostradan. Med sina 27 meter står den ståtligt vid sidan av motorvägen, omringad av gröna åkrar.

– Just denna möllan är 180 år gammal och fortfarande i körbart skick. Vi i Burlövs Mölleförening tycker att det är skoj att visa upp den för besökarna, säger Evert Lindén.

”Det är väldigt unik”

Hundratals besökare tog sig till Kronetorps mölla under söndagen och tog del av de olika aktiviteterna som pågick. Programmet sätts upp med hjälp av olika föreningar som verkar i Burlövs kommun, allt från prisutdelning av olika stipendiat till försäljning av våfflor.

– Det är viktigt att folk får chansen att se kulturarvet som är möllan, men även de olika föreningarnas goda jobb som de gör i kommunen, säger Christel Molin, vikarierande evenemangsproducent i Burlövs kommun.

Hur stolt är man över möllan i Burlövs kommun?

– Man är väldigt stolt skulle jag säga. Den är väldigt unik.

Se hur möllan maler mjöl i klippet ovan.

Kronetorps Mölla

På kommunens högsta punkt ligger Kronetorps mölla. Den är 27 meter hög och därmed Skånes största vinddrivna mölla. Möllan är av typen som kallas ”holländare”. Det innebär att endast huven med vingarna vrids efter vinden när den ska dras igång.

Möllan med möllarbostad byggdes 1841 av ägaren till Kronetorps gård på ägornas högsta höjdpunkt. På platsen låg där innan Darrhögarna, tre gravhögar från bronsåldern. Idag återstår bara en. År 1976 köpte kommunen fastigheten.

Källa: Burlövs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.