Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marua Ajouz kropp hittades i april 2017 i samband med schaktarbeten i Nordanå. Foto: SVT/privat

21 år efter mordet på Marua i Malmö – även hovrätten friar expojkvännen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats misstänkt för att ha mördat Marua Ajouz i december 2002 frias även av av hovrätten. Enligt domaren finns omständigheter som talar för att hon dog i anslutning till ett besök hos den åtalade. Men det går inte att slå fast exakt vad som hände.

– Utredningen är helt enkelt inte tillräckligt stark för att man ska kunna döma någon för mord, förklarar hovrättsrådet Karin Mårtensson, i ett pressmeddelande.

Marua Ajouz försvann spårlöst strax före jul 2002. Nästan ett år senare hittade en svampplockare hennes huvud i Bokskogen utanför Malmö. Först 2017 påträffades resten av kroppen i samband med schaktarbeten i Nordanå.

Tidiga misstankar mot pojkvännen

Redan tidigt riktades sökljuset mot hennes dåvarande pojkvän, känd sedan innan av polisen. Polisen misstänkte att Marua mördats i hans lägenhet.

Han anhölls våren 2004 för brott mot griftefriden efter att Maruas huvud hittats. Men förhören med pojkvännen och hans kompisar ledde ingenvart.

Bevisen räckte inte för att åtala honom men när resten av kroppen påträffades i april 2017 tog mordutredningen ny fart.

Expojkvännen hade då sedan länge startat ett nytt liv men greps i december 2022 i Uddevalla, dit han flyttat, och åtalades förra sommaren i Malmö tingsrätt.

”Sköts av misstag”

Åklagarens tes var att Marua sköts av misstag. En stor del av bevisningen kom från en man som hörde av sig först 2022 och uppgav att expojkvännen berättat om hur mordet gått till och att han var skyldig.

Hovrätten anser, i likhet med tingsrätten, att det inte går att utesluta att Marua omkom genom en olyckshändelse eller ett vådaskott. Det gick inte heller att utesluta att någon annan än pojkvännen orsakat hennes död.

Tingsrätten valde därför att fria honom, ett domslut som sen överklagades till hovrätten. Men under måndagen friades han alltså även av hovrätten.

I klippet nedan ser du en sammanfattning av fallet Marua Ajouz:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på 18-åriga Marua Ajouz såg ut att förbli olöst efter att hennes huvud hittats i skogen – men det 20 år gamla fallet fick en vändning. Se vad som hänt i videon ovan. Foto: Privat/TT/Montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.