Näthat mot Mazetti efter krönika

Uppdaterad
Publicerad

Lundaförfattaren Katarina Mazetti är den senaste av en rad kvinnor som utsätts för hot och trakasserier på nätet.

Efter en krönika om svenskhet i tidningen ICA-Kuriren fylldes tidningens hemsida av hundratals hatiska påhopp på författaren.

På 24 timmar fick Katarina Mazettis krönika med rubriken Svårt att finna en riktig ”svensk” så många hatiska kommentarer att ICA-Kurirens chefredaktör, Helena Rönnberg, stängde kommentatorsfunktionen med följande motivering:

Har polisanmälts

Katarina Mazettis krönika har väckt starka reaktioner och fått många kommentarer. Men efter att jag gått igenom alla och konstaterat att somliga innehåller påhopp så grova att de är polisanmälda, så har jag valt att släcka ner hela kommentarsfältet.

Några av kommentarerna har polisanmälts och för Katarina Mazetti stannade inte påhoppen på nätet.

– Tjugo över två inatt var det någon som bankade på min dörr och på mina fönster. Min adress skrevs ju ut i kommentarsfältet, säger Katarina Mazetti.

Fick hjärtflimmer

Författaren blev så upprörd av hoten att hon fick åka akut till sjukhuset med hjärtflimmer.

– Jag har haft det förut, så det beror inte bara på detta, men när man blir så här förbannad börjar det flimra, säger hon.

Några få datorer

Tidningen via IP-nummer kunnat se att flera av de 600 kommentarerna har skickats från några få datorer. Det är inte heller ICA-Kurirens vanliga läsare som dominerar.

– Tidningen läsare är normalt äldre damer. De flesta hotfulla kommentarerna kommer från män som har bombat sajten,  säger Katarina Mazetti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.