Naturorganisationer vill ha gratis TBE-vaccin i Skåne. Foto: Jan Collsiöö /TT

Naturorganisationer vill ha gratis TBE-vaccin för barn

Publicerad

Tre naturorganisationer kräver i ett öppet brev till Regionfullmäktige att alla skånska barn ska få gratis vaccin mot TBE. Men det är inte aktuellt, säger en regionpolitiker.

Naturskyddsföreningen, Scouterna i södra Sverige och Skånes orienteringsförbund står bakom det öppna brevet till makthavarna.

Antalet smittade i Skåne är ganska litet och stabilt  Men Linda Birkedal, ordförande i Naturskyddsföreningen i Skåne pekar på att TBE är en allvarlig sjukdom som kan kräva sjukhusvård.

– Dessutom är det väldigt dyrt att vaccinera sig, runt 4 500 kronor för en tvåbarnsfamilj. Det kan utestänga familjer av ekonomiska skäl. Vi märker också att barnen ofta oroar sig och ställer frågor kring fästingsmitta, säger hon.

Inget politiskt gehör

Men Gilbert Tribot (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, ger inga löften om gratis vaccin för barn enbart i Skåne.

– Vi har diskuterat frågan. Men jag ser hellre ett TBE i så fall ingår i det nationella kostnadsfria vaccinationsprogrammet så att det blir lika för alla, säger han.

Linda Birkedal tycker att de skånska politikerna ändå ska ge frågan en ny chans.

– Antalet riskzoner i Skåne har ökat och smittsäsongen har blivit allt längre. Regionfullmäktige bör överväga det här en gång till, säger hon.

Riskzoner för TBE i Skåne

Visa

Här är de skånska riskzonerna:

Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult.
Östra Skåne: Skogarna strax norr om Åhus.
Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen, Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Skogarna runt S:t Olof.
Mellersta Skåne: Skogarna strax öster om och sydost om Höör.
Västra Skåne: Järavallens strövområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer