Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Johnsson från Falsterbonäsets naturvårdsförening vill att EU stoppar Danmarks dumpning av havsslam utanför Falsterbo. Foto: Bernard Mikulic

Falsterbonäsets naturvårdsförening anmäler Danmark till EU

Uppdaterad
Publicerad

Falsterbonäsets naturvårdsförening kräver i en anmälan att danska staten redovisar hur byggprojektet Lynetteholm ska genomföras utan att skada Öresund och Falsterbonäsets Natura 2000-område.

När halvön Lynetteholm byggs i havet utanför Köpenhamn så tas stora mängder muddermassor upp ur havet och cirka 1,5 miljoner kubikmeter ska dumpas i Kögebukten – några kilometer från Falsterbonäsets Natura 2000-område.

I sin anmälan till EU-kommissionen varnar Falsterbonäsets naturvårdsförening för att muddermassorna ”med största sannolikhet innehåller höga halter av bland annat arsenik, organiska nickelföreningar, kromföreningar och andra miljöfarliga föreningar. Någon grundlig utredning av detta samt konsekvenserna för det ytterst känsliga Öresund har inte gjorts”.

– När vi såg att den första dumpningen genomfördes av dessa kontaminerade sediment så var vi tvungna att agera. Så vi har anmält detta som ett brott mot fågel-, art- och habitatsdirektivet. Detta Natura 2000-område har det starkaste skyddet ett naturområde kan ha och det är fastslaget av EU, säger Daniel Johnsson ordförande i Falsterbonäsets naturvårdsförening.

Även anmält till svensk åklagare

Falsterbonäsets naturvårdsförening har också gjort en anmälan till svenska åklagarmyndigheten men eftersom detta handlar om ett annat lands agerande så tror man mer på EU-kommisionen.

– Direktivet är väldigt tydligt. Om du tänker genomföra en verksamhet inom eller utanför ett Natura 2000-område som kan påverka området negativt, då måste du söka tillstånd från ansvarig myndighet- länstyrelsen. Och länstyrelsen är väldigt kritisk. EU får helt enkelt ringa upp Danmark och säga att ni får sluta med detta till det är utrett, säger Daniel Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.