Nu vill politikerna få nort plastpåsarna från Möllevångstorget i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Nerskräpade torg: Malmös politiker vill förbjuda plastpåsar

Uppdaterad
Publicerad

Alla plastpåsar ska förbjudas vid torghandeln på Möllan. Det vill politikerna i Malmös kommunstyrelse genomföra så snabbt som möjligt. Därmed blir Malmö först i landet med ett förbud mot plastpåsar vid torghandel.

Nedskräpningen på Möllevångstorget har länge varit ett problem och nu vill politikerna införa ett lokalt förbud för plastpåsar vid torghandeln och matförsäljning.

– Det är i nuläget oklart när ett förbud kan träda i kraft eftersom det först måste prövas om detta är möjligt i förhållande till den lokala ordningsstadgan, säger Anders Malmström, pressansvarig på kommunalrådsavdelningen i Malmö stad.

Nedskräpningen i Skåne

– Vår ambition är att det ska ske så snabbt som möjligt.

Förbudet är tänkt att gälla Möllevångstorget för att därefter utvidgas till andra torg och platser där grönsaker och frukt säljs.

Andreas Schönström (S), kommunalråd för teknik och service i Malmö, vill gå ännu längre för att göra Malmö rent.

– Jag vill se till att man bara får röka på speciella platser, säger Andreas Schönström. Cigarettfimpar är det största bekymret när det gäller nedskräpning i Malmö.

Kan du tänka dig speciella rökrutor i Malmö?

– Ja, varför inte.

Kan tänka sig böter

Andreas Schönström (S) kan även tänka sig att bötfälla de som skräpar ner på gator och torg.

– Kommunen har inte den möjligheten idag men det vore bra eftersom många klagar på att Malmö är en skräpig stad.

I slutet på mars beslöt EU-parlamentet att förbjuda engångsartiklar, som bestick, tallrikar, muggar och tunna platstpåsar. Förbudet ska träda i kraft 2021.

– Det är bra att EU har tagit detta beslut. Det gör det lättare för oss att också införa ett förbud i Malmö, säger Simon Crisander (L), miljökommunalråd i Malmö.

Vill ha papperspåsar av kommunen

Flera av de som säljer frukt och grönt på Möllevångstorget är skeptiska till att plastpåsar ska förbjudas vid torgförsäljning.

– Om vi ska ska ersätta plastpåsarna med papperspåsar får kommunen ge sådana till oss för de är dyra, säger Walat Ate, torghandlare på Möllevångstorget.

Torghandlaren Walat Ate menar att det blir dyrt för torghandlarna att övergå till papperspåsar. Foto: Gunilla Fritze

Han tycker i annat fall att kommunen ska sänka hyran för de som har torghandlarna.

– Det är inte tanken att vi ska sänka hyrorna. Man måste inse att sådana här åtgärderna blir dyra på sikt om vi inte gör dem. Det blir dyrt för miljön och för malmöborna om vi inte tar tag i nedskräpningen, säger Andreas Schönström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet