Precis intill friluftsområdet i Skrylle vid Södra Sandby i Lund ligger stenbrottet, som NCC vill utöka. Men mark- och miljödomstolen avslog på tisdagen företagets ansökan. Foto: Johanna Holstein

Nej till utökat stenbrott i Södra Sandby

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen säger nej till NCC:s ansökan om att utöka stenbrottet i Södra Sandby. Det närliggande Natura 2000-området kan påverkas negativt och domstolen underkänner de skyddsåtgärder NCC presenterat.

NCC vill bryta 30 miljoner ton berg under en 30-årsperiod. Men protesterna har varit många, från allt från Lunds kommun till Naturskyddsföreningen. 

Det har handlat om buller och risk för att området torkas ut. NCC har å sin sida hänvisat till samhällets behov av sten till byggmaterial. 

Underkänner skyddsplan

NCC har presenterat en plan för hur det känsliga naturområdet kan skyddas. Mark- och miljödomstolen i Växjö anser inte att NCC kunnat precisera i hur stor omfattning vatten behöver tillföras för att ersätta det bortledda grundvattnet.

Därför avslog domstolen på tisdagen NCC:s ansökan.

”För att inte försämra dessa miljöer än mer måste fortsatt dränering av grundvatten förhindras”, står det i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.