Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du följa med Göran Boijsen som är en av de som har påtalat en oro för en eventuell utökning av Skrylletäkten till Mark- och miljödomstolen. Foto: Johanna Holstein/SVT

Skogsbonden om utökning av Skrylletäkten: ”Orolig att mina träd ska torka ut och dö”

Publicerad

Det är många som är oroliga för att Skrylletäktens brytområde ska öka. Grundvattennivåer, ökade bullernivåer, hotade naturreservat, tung trafik och ökat stendamm är några av de frågor som oroar de personer som bor i området.

Över 20 yttranden från bland annat närboende har kommit in till Mark- och miljödomstolen. Yttranden som är mer eller mindre negativt inställda till en utökning av stentäkten i Södra Sandby i Lunds kommun.

”Tar inte vattennivåerna på tillräckligt stort allvar”

En av de som skickat in ett yttrande är Göran Boijsen som äger en stor del av omkringliggande mark där han bland annat odlar ekar.

– Jag är bekymrad över att man inte tar grundvattennivåerna på allvar. De här ekarna ska stå i 80 år till men det kommer de inte göra om grundvattennivån sjunker.

”Bristfällig miljökonsekvensbeskrivning”

Just oron för grundvattennivåerna är något som även länsstyrelsen påtalar i sitt yttrande. Länsstyrelsen menar dessutom att NCC:s miljökonsekvensbeskrivning är bristfällig och att deras ansökan ska avslås.

Dessutom vill Lunds kommun se en ytterligare översyn kring effekterna på grundvattnet om NCC skulle få tillåtelse av domstolen att gå djupare i täkten.

NCC, som driver ärendet i Mark- och miljödomstolen menar å sin sida att det inte finns några risker för vattnet vid en eventuell utvidgning.

I klippet får du följa med in i det skyddade Natura 2000-området i Måryd som ligger kant i kant med Skrylletäkten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer