Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NCC:s råvaruhandläggare Katarina van Berlekom menar att det kan bli brist på kvartsit till byggen om inte företaget får utvidga täkten vid Skrylleområdet. Foto: Johanna Holstein/SVT

Lunds kommun vill stoppa utbyggnad av stenbrytningen i Skrylle

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett omtvistat ärende i Mark- och miljödomstolen om bergstäkten på Romeleåsen i Södra Sandby, även kallad Skrylletäkten. NCC vill utvidga sin utvinning av kvartsit – ett material som är viktigt i all form av byggnation. Men Lunds kommun ser på utvidgningen med stor osäkerhet och är orolig för närliggande natur.

Från Lunds kommuns sida ser man hellre en utvidgning av täkten på djupet än på bredden enligt ett yttrande till Mark- och miljödomstolen – men vill allra helst se en avveckling av bergstäkten till senast 2040. NCC framhäver att flera stora byggprojekt i södra Skåne då kan hotas.

30 miljoner ton bergsmassa

NCC vill bryta ytterligare 10 miljoner ton bergsmassa utöver de 20 miljoner ton som redan är godkända. Totalt vill man bryta 30 miljoner ton under 30 år i brottet, från det att ansökan eventuellt skulle bli godkänd i domstol. 

För att kunna göra detta vill man utvidga ytan samt gå ner djupare i det befintliga brottet. Man vill också ta bort den begränsning som finns på mängden grundvatten som får ledas bort från täkten, något som oroar närboende.

Pant på 9,1 miljoner

Enligt ansökan så har man planerat att sätta en pant på 9,1 miljoner kronor för att täcka eventuella kostnader för oförutsedda skador på omgivning och grundvatten – men man vill slippa vara ersättningsskyldiga 20 år efter arbetstidens utgång.

I klippet får du följa med ner i stenbrottet i Södra Sandby.

– Byggnation av skolor i Staffanstorp, Malmö, Lomma och Marieholm

– Förskolor i Skegrie och Arlöv

– Tegelbruksparken i Dalby

– Äldreboenden i Trelleborg

– Burlövsbadet, tennishall i Södra Sandby, idrottsplats på Sankt Lars i Lund

– Utbyggnad och förstärkning av elnätet i Skåne.

– Utbyggnad av järnvägsnätet – mötesspår Lommabanan

– Anläggningsarbeten av nya bostadsområden – Stångby, Elinegård, Svedala, Lomma, Råbylund, Brunnshög, Flygstaden Eslöv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer