Vindkraftbolagets fotomontage har kritiserades för att inte återspegla verkligheten. Foto: Taggen vindpark AB

Nej till vindkraftverk i Hanöbukten

Publicerad

På onsdagen sa kommunstyrelsen i Kristianstad nej till ansökan om att få bygga en samling 220 meter höga vindkraftverk i Hanöbukten.

– Det finns för många outredda frågor kring projektet, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Turerna kring vindkraftverkparken har pågått sen 2010 då företaget Taggen Vindpark AB först ansökte om att få bygga 83 stycken 170 meter höga vindkraftverk. Ett par år senare ville företaget bygga färre kraftverk, men högre, 220 meter. Kommunen sa först ja, mark- och miljödomstolen likaså.

Beslutet överklagades dock av tre privatpersoner och 2016 upphävde miljööverdomstolen Taggens tillstånd att bygga så höga vindkraftverk. Hela projektet gick återigen på remiss till politikerna i Kristianstad. Under onsdagen beslöt alltså kommunstyrelsen att säga nej till bolagets ansökan om att få bygga 220 meter höga vindkraftverk med kraftigare fundament.

– Det har dykt upp så mycket ny information sen det första beslutet togs 2010. Att det fanns så många tumlare i Hanöbukten visste vi till exempel inte då, säger Pierre Månsson (L).

Kommunfullmäktige ska ta beslut

En ny miljökonsekvensbeskrivning över hela projektet behöver göras, anser den politiska majoriteten, som också säger nej till bolagets önskan om att skjuta upp starten för vindkraftparken till år 2025.

– Det är ett sätt för oss att sätta käppar i hjulet, konstaterar Pierre Månsson (L).

Även Socialdemokraterna säger nej till att bygga 220 meter höga vindkraftverk. Däremot har man inget att invända mot en uppskjuten igångsättning.

Den 18 september ska kommunfullmäktige i Kristianstad fatta beslut i frågan.

– Men allt talar för att de blir en majoritet för att stoppa företagets planer på att bygga ännu högre vindkraftverk, säger Pierre Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.